Rehabiliteringskedjan
Vi som arbetsgivare följer försäkringskassans tidsatta rehabiliteringskedja genom hela processen.
Tidsgränser
Tidsgränserna i rehabiliteringskedjan som Försäkringskassan utgår från avgör vilken rätt en person har till sjukpenning utifrån bedömd arbetsförmåga. Då den arbetslivsinriktade rehabiliteringen tidsatt är det är viktigt att ha en nära dialog mellan chef och medarbetare under hela sjukskrivningsperioden.
Dag 1-90
Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning utifrån medarbetarens arbetsförmåga i ordinarie arbete. Försäkringskassan ska utreda om arbetsgivaren kan erbjuda andra arbetsuppgifter, eller kan anpassa arbetsplatsen eller arbetsförhållandena så att det blir möjligt för medarbetaren att arbeta trots sjukdom.
Dag 91-180
Efter dag 90 i sjukfallet har medarbetaren rätt till sjukpenning om han eller hon inte kan utföra något arbete alls hos ordinarie arbetsgivare. Medarbetaren har rätt att vara ledig från sin anställning för att prova annat arbete hos annan arbetsgivare. Vid den här tidpunkten kan försäkringskassan komma att ta en första kontakt angående ersättning.
Dag 181-365
Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden. Det gäller även när övervägande skäl talar för att du kan gå tillbaka till arbete hos din arbetsgivare inom ett år. Då bedöms din arbetsförmåga fortfarande i förhållande till arbete hos din arbetsgivare även efter dag 180. Det gäller också om det kan anses oskäligt att bedöma din arbetsförmåga i förhållande till den vanliga arbetsmarknaden.
Efter dag 365
Från och med dag 366 bedöms medarbetarens arbetsförmåga alltid i förhållande till alla arbeten på den vanliga arbetsmarknaden. Om utredningen visar att medarbetaren kan klara ett annat arbete, upphör alltså rätten till sjukpenning efter 365 dagar. Försäkringskassan kan göra undantag om det kan anses oskäligt att bedöma medarbetarens arbetsförmåga i förhållande till arbete på den vanliga arbetsmarknaden, till exempel om medarbetaren är svårt sjuk.