ForskarFredag blir en Vetenskapsvecka – visst vill du vara med?

Just nu pågår planeringen inför årets ForskarFredag - det årliga evenemanget för att uppmärksamma forskning och forskare! I år sprider vi ut aktiviteterna och skapar en Vetenskapsvecka mellan den 23-27 september på båda campusorterna.

Samlingsbild.png
Bilder från ForskarFredag 2018.

Det blir allt viktigare att forskningen och kunskap når allmänheten! Syftet med en Vetenskapsvecka är nå fler målgrupper och att det ska finnas flera tillfällen för dig som forskare att delta!

Målet med ForskarFredag är att inspirera och förmedla kunskap till barn och unga för ett ökat intresse till vidare studier. Fokus i år är därför att arrangera ett flertal aktiviteter för denna målgrupp.  

Vi hoppas att du som doktorand eller forskare vill vara med! Du hittar kontaktuppgifter längst ned på sidan. Vårt mål är att det ska vara en härlig mix av forskningen som bedrivs hos oss på Mittuniversitetet.

Program Forskarfredag 2019 - Östersund

Låna en forskare 

Målgrupp: skola, åk 6-9 och gymnasiet
Tid och plats: 23-27 september, ute på skolorna, skoltid

Vill du berätta om din spännande forskning eller om livet som forskare för skolungdomar?  Passa på att ”låna ut dig” 40-60 minuter till elever i åk 7-9 och gymnasiet. Ett sätt att engagera eleverna är att ställa frågor, ha workshop eller visa upp något som har med din forskning att göra.

Fika med en forskare - 26 september

Målgrupp: unga 16-25 år 
Plats och tid: Tingshuset, kl. 18.00 - ca 20.00

Träffa ungdomar på Tingshuset. Där finns en biosal där du kan berätta kort om din forskning  ca 15 minuter, ställa frågor och fika tillsammans efteråt. Det går även bra att arrangera aktiviteter såsom workshop, diskussioner samt visa upp din forskning på ett roligt sätt. Ungdomarna är intresserade av olika ämnen men miljö, hållbarhet, sport, demokrati, genus och teknik är några av förslagen från projektledare på Tingshuset.  

Forskar Grand Prix – 27 september

Målgrupp: allmänhet
Plats och tid: Storsjöteaterns foajé, kl. 16.00- ca 18 .00

Detta är den stora finalen på veckan! Passa och lär dig hur du berättar om din forskning på fyra minuter! Målet är inte att din publik ska lära sig allt om din forskning, utan om att ge dem en första inblick som väcker deras intresse! Vi kommer att vara på Storsjöteatern mellan ca kl. 16-18. Läs mer i en tidigare nyhet  (sista anmälan 5 juni).

Program Forskarfredag 2019 - Sundsvall

Låna en forskare

Målgrupp: skola, åk 6-9 och gymnasiet
Tid och plats: 23-27 september ute på skolorna, skoltid
Mer info, se ovan

Fika med en forskare – 26 eller 27 september

Målgrupp unga 16-25 år 
Plats och tid: Unga Magasinet, Kulturmagasinet, kl. 18.00 - 20.00 

Träffa ungdomar på detta mysiga café!  Där finns en scen där du kan berätta kort om din forskning, alternativt bli intervjuad av ungdomar som har en populär podd.  Fika tillsammans efteråt. Ämnen såsom miljö, hållbarhet, demokrati, genus, minoriteter och teknik är några av förslagen från Unga Magasinet.

Samtal med en forskare – 27 september

Målgrupp: Allmänhet
Plats: Kulturmagasinet, torget
Tid: 11.30-12.30

Här söker vi ca 5 forskare inom olika områden. Tanken är att du ska berätta om din forskning på en scen under lättsammare former. En scen, fåtöljer och en moderator ställer frågor om din forskning och varför du är doktorand/forskare. Eventuellt en panel efteråt.  Det finns möjlighet att visa max 1-2 power points med bilder. 

Forskar Grand Prix – 27 september

Målgrupp: allmänhet
Plats och tid: Storsjöteaterns foajé, kl. 16.00- ca 18 .00
Läs mer i en tidigare nyhet  (sista anmälan 5 juni).

Är du intresserad av att vara med i Sundsvall och/eller Östersund?

Hör av dig så snart som möjligt till din forskningskommunikatör. Eventuella reskostnader står projektet för. De forskare som vill vara med får gärna använda Kommunikationsavdelningen som bollplank inför sin presentation eller aktivitet.

Kontaktpersoner:
CER: Lena Ernefeldt Burman
HUV, DEMICOM m.fl : Anders Mossing
FSCN: Inger Axbrink
ETOUR: Sandra Wåger
NVC m.fl : Pelle Fredriksson
RCR: Hanna Liljendahl
STC: Christine Grafström och Sofia de Wall
Sports Tech: Anna Backman-Åkerblom
För forskare som inte tillhör något center, hör av er till: Anders Mossing.

Har du frågor om Forskarfredag? Hör av er till projektledare: Sofia de Wall.

”Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!”

Om Forskarfredag

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I över 250 städer i Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Målgruppen är den breda allmänheten och syftet är att visa upp aktuell forskning, öka allmänhetens kunskap samt locka till studier. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet Forskarfredag och koordinerats av föreningen Vetenskap och Allmänhet, VA.
Mer information finns på:www.forskarfredag.se