Fint pris till Roger Edholm

Roger Edholm, lektor i litteraturvetenskap, har vunnit The James Phelan Award för den bästa artikeln som publicerats i litteraturtidskriften Narrative under förra året.

roger1.jpg

Priset fick han för”The narrator who wasn’t there: Philip Roth’s The Human Stain and the Discontinuity of Narrating Characters”.

Roger Edholms artiklar i narrativ teori publicerades i flera ansedda tidskrifter under förra året. Förutom den prisade artikeln i Narrative, som är en internationell huvudtidsskrift inom sitt område, publicerades också hans artikel om Karl Ove Knausgårds Min kamp i Edda, Nordisk tidskrift for litteraturforskning. 
– Det känns väldigt roligt. Att bli publicerad i Edda var kul, och när jag fick priset för bästa artikel i the Narrative blev jag glatt överraskad och faktiskt förvånad. Jag skickade in den på chans, så jag hade absolut inga förväntningar. Det är extra kul eftersom det är en tidskrift som är så central inom området, ett nav inom fältet för narrativ teori, säger Roger Edholm.

Felaktiga teorier
Artikeln ”The Narrator Who Wasn’t There”, diskuterar, liksom artikeln om Knausgård, ”Det är inte sant, men det är likväl sant”, relationen mellan det faktiska berättandet och fiktionen. I Knausgård-artikeln diskuteras även spänningen mellan det självbiografiska skrivandet och det litterära verket.
– Den narrativa teorin har alltid haft en ambition att innefatta allt berättande, men teorin svarar inte alltid mot vad författare gör. Det kan finnas en konflikt mellan teorin och den litterära kommunikationen som påverkar hur vi läsare tar emot det skrivna. Därför menar jag att vissa grundläggande antaganden inom teorin kan vara felaktiga och den problematiken återkommer jag till i min forskning, säger Roger Edholm.

Priset för bästa artikel i Narrative 2018 delades ut i Pamplona i slutet av maj i år, vid den årliga konferensen i narrativ teori som arrangeras av ISSN, the International Society for the Study of Narrative.

Mer om The James Phelan Award