Mistra Sport & Outdoors har rullat igång!

Mittuniversitetet leder ett forsknings- och samverkansprogram där ett 30-tal forskare vid sju universitet och 23 samarbetspartners under fyra år ska skapa kunskap och lösningar för ökad hållbarhet inom idrotten och friluftslivet.

IMG_9730_169_ny.jpg

Onsdag 1 april markerade starten på det stora programmet Mistra Sport & Outdoors som finansieras av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) och tillsammans med alla partners är budgeten på 70 miljoner på fyra år.

– Miljöfrågan är stor och komplex och ingen aktör kan lösa miljöutmaningen själv. Därför jobbar forskare från olika discipliner och universitet tillsammans med partners från idrotten, friluftslivet, företag och myndigheter, berättar Peter Fredman, programchef Mistra Sport & Outdoors och professor i turismvetenskap vid Mittuniversitetet.

– Att Mittuniversitetet får möjlighet att leda ett så stort nationellt forsknings- och samverkansprogram är ett gott betyg till forskningskvalitén vid centrumbildningarna ETOUR, Sports Tech Research Centre och Nationellt vintersportcentrum som alla deltar i projektet, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

Programmet består av sex teman och forskare vid Mittuniversitetet ansvarar för tre av dem – Material och hållbar utrustning, Hållbara evenemang samt Beteenden, styrmedel och utveckling.

Läs mer om Mistra Sport & Outdoors här.