Smittspridningen ökar – fler regionala rekommendationer

Fre 30 apr 09:24

Såväl i Västernorrland som i Jämtland Härjedalen är smittspridningen av covid-19 fortsatt hög. Därför uppmanar nu smittskyddsläkarna alla att ta de nya råden och rekommendationerna på största allvar.

Från och med den 30 april gäller för Västernorrland:

• Begränsa dina sociala kontakter. Träffa inte andra än dem du bor med, utöver det som är nödvändigt på arbete eller i skola.
  • Arbetar du i en verksamhet med pågående utbrott av covid-19 bör du i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.
  • Träna inte inomhus i grupp (tre personer eller fler) om du är född 2001 eller tidigare. Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Dessutom bör munskydd användas vid resor med kollektivtrafiken samt vid vistelse i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns. Du bör också avstå från onödiga resor, såväl inom som utom länet.

Råd och rekommendationer gäller alla i Västernorrland, även de som haft covid-19 och/eller är vaccinerade.

Mer information om rekommendationerna i Västernorrland hittar du här.

Jämtland Härjedalen
Även i Jämtland Härjedalen är situationen ansträngd, inte minst inom hälso- och sjukvården. Därför förlängs nu restriktionerna till den 17 maj. Har du eller någon i ditt hushåll symptom – stanna hemma och ta prov för covid-19.

De restriktioner som gäller innebär:

• Umgås endast med de personer som du normalt träffar, exempelvis de du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
  • Håll avstånd till andra och undvik miljöer med trängsel
  • Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt
  • Res på ett sätt som minimerar risken för smitta
  • Använd engångsmunskydd vid resor i kollektivtrafik på vardagar mellan klockan 7–9 samt 16–18. Gäller för personer födda 2004 och tidigare.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika. Munskydd ska enbart användas som komplement till övriga rekommendationer. Håll avstånd är viktigast. Generell munskyddsanvändning rekommenderas i nuläget inte i skolmiljön.

Mer information om rekommendationerna i Jämtland Härjdedalen hittar du här.