Snart införs tillgänglighetsanpassade mallar

För att möta de lagkrav på tillgänglighet som trädde i kraft i höstas uppdaterar Mittuniversitetet under maj sina Word- och Powerpointmallar.

Alla publicerade dokument, i alla format och i alla plattformar omfattas av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

De nya Wordmallarna uppfyller lagkraven bland annat genom att det inte längre finns något innehåll i sidhuvudet, eftersom skärmläsare inte läser upp innehåll i den ytan. Mallarna har även uppdaterats utifrån ett antal krav på hur de bör vara utformade för att kunna läsas oavsett människors olika förutsättningar. Det innebär att vi övergår till en luftigare layout med en punktstorleks större normaltext (Palatino 11 p), tydligare rubriker, kortare rader samt att kontraster/färger i diagram ändras till mönster.

Du som medarbetare behöver börja använda Mittuniversitetets nya dokumentmallar med korrekta formatinställningar så snart de är införda. Som stöd för att hjälpa dig att göra rätt kommer det att finnas ett antal lathundar och guider. Mer information kommer i samband med införandet.

Hos Myndigheten för digital förvaltning finns mer information om lagkraven.