Digital hållbarhetskonferens sänds från Campus Östersund

Ons 14 jul 14:02

Under den pågående sommarveckan äger den digitala hållbarhetskonferensen ISDRS (International Sustainable Development Research Society) rum som samlar forskare från hela världen. Konferensen arrangeras från Campus Östersund och pågår till och med torsdag.

ISDRS konferensen 2021
Inger Axbrink, projektledare för konferensen, samtalar med Per Berge, filmfotograf på Slice Medieproduktion som sänder konferensen live från Östersund. Foto: Jonne Eckenberger.

Mittuniversitetet tog över värdskapet för ISDRS-konferensen när den tilltänkta arrangören i Los Angeles tackade nej på grund av utmaningen med att arrangera ett digitalt evenemang under pandemin.

– Det har varit ett intensivt arbete och nu är vi inne i slutfasen. I vanliga fall förbereds en sådan här stor konferens flera år i förväg och vi har haft en bråkdel av den tiden att planera och genomföra de olika delarna, berättar Inger Axbrink från kommunikationsavdelningen som är projektledare för konferensen.

Forskarna deltar via dator och håller sina föredrag på distans. Under programmets gemensamma sessioner framträder även tolv inbjudna gäster som huvudtalare. Totalt presenteras fler än 400 abstracts i över 100 Zoom-möten.

– Det är extra utmanande att planera för en helt digital konferens, bland annat behövs en digital plattform för programmet och deltagarnas akademiska bidrag, som abstracts, full papers och posters. Det är därför väldigt roligt att genomslaget har varit så överväldigande, säger Inger Axbrink.

Konferensen har slagit flera rekord. Närmare 500 deltagare har registrerat sig vilket är dubbelt så många som vid fjolårets konferens. Dagen innan huvudkonferensen arrangerades även workshops för cirka 60 doktorander. Det är fler medverkande doktorander än någonsin tidigare under ISDRS historia.

Volker Mauerhofer och Catrin Johansson från Mittuniversitetet. Foto: Inger Axbrink.

Under konferensen lyfts en mängd olika perspektiv på hållbar utveckling utifrån de globala hållbarhetsmålen. Temat för årets konferens är: Hur kan vi påskynda arbetet mot de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 i kristider?

Professorerna Volker Mauerhofer och Catrin Johansson är värdar för konferensen och flera av de parallella spåren presenteras av forskare från Mittuniversitetet, däribland Bengt-Gunnar Jonsson, Anna-Sara Fagerholm, Kristen Snyder, Henrik Haller, Sara Nyhlén, Erik Grönlund, Itai Danielski och Juha Fiskari.

Medarbetare från Mittuniversitetet som jobbar under konferensen. Foto: Inger Axbrink.

Utöver forskare medverkar medarbetare från kommunikationsavdelningen, INFRA, FUS, NMT-fakulteten samt externa leverantörer för att säkerställa konferensens genomförande. Även studenter har kallats in för att hjälpa till i de hundratals Zoom-möten som pågår under de olika dagarna.

Läs mer om konferensen här: https://2021.isdrsconferences.org

ISDRS-konferensen i media

Inslag från P4 Jämtland

Inslag från SVT Jämtland