Palmer och murgrönor förbättrar skolans inomhusmiljö

Tor 23 sep 15:06

Idag invigdes Timrå gymnasiums gröna klassrum i samverkan med Mittuniversitetet. Genom projektet DEVA – Design, Energi, Växter och Atrium har man förbättrat inomhusmiljön för skolans elever.

Bild från ett klassrum på Timrå gymnasium, två män på bilden och massa gröna växter på en vägg
Från invigningen på Timrå gymnasium, Itai Danielski och Lars-Åke Mikaelsson, institutionen för ekoteknik och hållbart byggande.

Projektet påbörjades redan 2019 och ganska snart efter start planterades flera växter i ett klassrum på Timrå gymnasium. För att förbättra inomhusmiljön ytterligare har man också jobbat med design i klassrummet.

- Vi har jobbat med alla parametrar och försöker på så sätt öka naturkänslan. Vi ser att det här kan ge ett välbefinnande och en ökad kreativitet. Det är befrämjande för utbildningsmiljön och skolan kan koppla ihop det med undervisningen i naturvetenskap, säger Lars-Åke Mikaelsson, universitetslektor vid institutionen för ekoteknik och hållbart byggande på Mittuniversitetet.

Hundratals växter pryder väggarna i klassrummet

Eleverna har fått vara med och välja växter, och de visade snabbt ett intresse för att sköta om alla palmer och murgrönor.

– Det har blivit lite av en grön oas dit eleverna dras. Många kommer hit för att varva ner på rasterna eller för att de vill sköta om växterna, säger Peter Bergström, lärare i naturvetenskap och biologi vid Timrå gymnasium.

Lars-Åke Mikaelsson har lett projektet tillsammans med Lena Lorentzen, tidigare på institutionen för design och Itai Danielski, institutionen för ekoteknik och hållbart byggande. Parallellt med studien på Timrå gymnasium har de även växtprojekt på Technicus i Härnösand och i en skola i Lit.