Det händer i kroppen när innetemperaturen sänks

Tis 25 okt 2022 08:25

I tider av energibrist och elbesparingar uppmanas vi att sänka temperaturen inomhus. Men vad händer med kroppen när graderna sänks och när blir det farligt? Erika Schagatay är professor i zoofysiologi, läran om hur kroppar fungerar. Hon vet.

Erika Schagatay
Erika Schagatay

– Här i Norden är en normal rumstemperatur 22–23 grader. Har man tunna kläder på sig, och sänker temperaturen några grader, så kanske det känns lite kallt. Då får kroppen jobba på att bibehålla den inre temperaturen i stället med huttring, det vill säga att musklerna drar ihop sig regelbundet, och genom att inte cirkulera så mycket blod under skinnet; de yttersta blodkärlen kan stängas av och det minskar värmeförlusten till omgivningen. Det finns också ett annat värmesystem i kroppen, som innebär att metabolismen höjs utan att man huttrar. Båda stimuleras när omgivningstemperaturen faller. Man kan därför hålla kroppsvärmen i ”kärnan” stabil (drygt 37 grader) även i en kallare omgivning, inom vissa gränser, så länge man har gott om energi, säger Erika Schagatay som forskar vid NVC, Nationellt vintersportcentrum.

Om man inte lyckas upprätthålla den inre kroppstemperaturen på drygt 37 grader så kan den falla så pass att det blir farligt. Under 35 grader kallas det att man har hypotermi. Ett symtom på hypotermi är att man blir förvirrad och att styrkan och rörligheten försämras.

– Det är många processer i kroppen som påverkas allt eftersom temperaturen sjunker, om kroppstemperaturen går ner under 30 grader påverkas även hjärtat och man kan dö, konstaterar Erika Schagatay.

Enkla knep att ta till vid kyla

Att en ska bli sjuk och dö på grund av att innetemperaturen sjunker ett par grader är det liten risk för. Äldre människor med liten muskelmassa, lite kroppsfett och kanske även dålig cirkulation kan vid temperaturer i omgivningen på under 20 grader drabbas av en nedkylning som är ohälsosam. För de flesta finns det enkla knep att ta till för att inte frysa. Ta på sig mer kläder och röra på sig, till exempel.

Vad händer då om man sänker innetemperaturen med 2 grader?

– Det beror ju lite på hur varmt det var innan man sänkte, 30 eller 20 grader? Om man sänker inomhustemperaturen från 22 till 20 så vänjer sig kroppen snabbt. Det går också att anpassa sig om det blir några grader kallare, men det tar lite längre tid, upp till några veckor.

Inte enbart negativt för kroppen

Personer med reumatism och vissa muskelsjukdomar kan få det tufft vid kyla. Framförallt kan det bli kallt för händer när kroppen försöker spara värmen till ”kärnan” – den som alltid ska vara drygt 37 grader – och därmed stänger av perifera delar.

– Det kan bli knepigt att jobba vid datorn då fingermotoriken blir sämre. Men man vänjer sig också vid att värma upp händer och fötter i en kall omgivning efter ett tag. Det är en reaktion som kallas köld-inducerad vasodilation, då blir finmotoriken bra igen. Man acklimatiserar sig, förklarar Erika Schagatay.

Det finns kanske även vissa fördelar med en kallare innetemperatur. Erika förklarar:

– Om man inte får det för obekvämt så går det ju åt mer energi när det är kallt. Är man inte för smal så kanske det inte gör någonting.

Hur efterfrågad är din forskning just nu?

– Det är ganska mycket intresse för den, från både press och privatpersoner. Inte bara för kyla utan även för hur värme påverkar kroppen, det blir ju allt varmare klimat på sommaren. Men det är en annan historia.

Läs mer


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-01-09