Från forskning till högteknologisk produktion – 2D fab expanderar

Fre 21 okt 2022 08:29

Företaget 2D fab, som på ett enkelt och energisnålt sätt tillverkar grafen, skalar upp. Vid årsskiftet flyttade de in i nya lokaler i Sundsvall, en ny vd är tillsatt och ett säljteam är anställt. Nu går de mot storskalig och högteknologisk produktion.

Sven Forsberg och grafen
Pressbilder: 2D fab

Allt började som ett forskningsprojekt på Mittuinversitetet 2013. Sven Forsberg, kemist och då forskare vid forskningscentrum FSCN, forskade i tryckt elektronik på papper och behövde ett material med bra ledningsförmåga, vilket grafen har. Han fick idén att utvinna grafen ur grafit med samma process som man utvinner nanomaterial ur cellulosa. Sedan starten har 2D fab expanderat från att kunna producera några gram grafen i forskningslabbet till en produktionsanläggning i industriell storlek.

– I dag har vi en produktionskapacitet på tio ton per år. Tack vare vår skalbara tillverkningsprocess kan vi dessutom när som helst växla upp produktionen. Just nu är målet att få fart på försäljningen och få in mer kapital i bolaget så vi blir självgående, säger Sven Forsberg, som började jobba heltid i företaget för ett par år sedan. 

Grafen som material kan hjälpa till att förbättra andra material, till exempel gummi, plaster och lim. I dag är åtta personer heltidsanställda i 2D fab.

– Det är jättekul att vi har kunnat ta det hela vägen från idé till att ha anställda som kan livnära sig på detta. Det är också kul också att vi kommer från Mittuniversitetet och att vi är ett av de forskningsprojekt som blivit kommersiella, säger Sven Forsberg.

Företaget huserar nu i lokaler i Nacksta i Sundsvall.  

Fakta: Grafen – det nya supermaterialet

Grafen kommer från grafit och är väldigt starkt. Det är det mest höghållfasta material som någonsin har testats, upp till 100–200 gånger högre än stål, och kallas därför det nya supermaterialet. Det är dessutom genomskinligt, böjligt och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga, vilket ökar användningsmöjligheterna. Ämnet är även ogenomträngligt för både gaser och vätskor, och fasta föremål kommer inte heller igenom det tunna lagret. Materialet kan, när det börjar användas i större skala, revolutionera ett flertal industrier. Källa: Wikipedia

Mer om grafen:

Från forskning till industriell produktion

Supermaterialet grafen är på väg att erövra marknaden

 

 

 

 

 

Läs mer


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-03-21