Rektors svar på Timbros utspel

Tis 15 nov 2022 11:27

Tankesmedjan Timbro föreslår i en debattartikel i Sundsvalls tidning att Mittuniversitetet ska läggas ned. Här kan du läsa vad rektor Anders Fällström svarar.

Idrottsvetenskapligt program
I den ena listan som Timbro hänvisar till, Academic Ranking of World Universities (ARWU), återfinns Mittuniversitetet som ett av de bästa i Sverige i idrottsvetenskap.

Tankesmedjan Timbro hävdar i en debattartikel i ST 11/11 att Mittuniversitetet, och de andra nyare universiteten i Sverige, borde återgå till att bli högskolor. Forskningsresurserna bör i stället öronmärkas för de äldre, mer välrenommerade universiteten, anser de. Anledningen till detta är att de inte hittar Mittuniversitetet på någon av tre internationella rankningslistor av högre utbildning.

Skillnaden handlar om resurser

Författarna av debattartikeln, Kajsa Dovstad och Nora Karlsson, har möjligen haft ett något snävt synfält då de dragit den slutsatsen. Lyfter man blicken bara en aning så upptäcker man nämligen att Mittuniversitetet, liksom de andra yngre universiteten, väl kan mäta sig med de äldre lärosätena vad gäller forskningsresultat i förhållande till sin storlek. Den stora skillnaden ligger egentligen i fördelningen av resurser. För att få en tydligare bild kan nämnas att de nya universiteten och högskolorna ansvarar för närmare 40 procent av den högre utbildningen, men erhåller endast drygt 10 procent av forskningsanslagen. 

Inga samband mellan storlek och kvalitet

Trots detta håller vår verksamhet hög kvalitet. Som ett exempel kan nämnas att vår verksamhet ifjol utvärderades av en internationell bedömargrupp, och bedömningen visar att forskningen håller hög kvalitet vad gäller publiceringar och att den ofta publiceras i högt rankade tidskrifter. Man lyfter också fram infrastrukturen och anger att den håller hög kvalitet och i vissa fall är världsunik. Vad gäller utbildningen så granskas kvaliteten av Universitetskanslersämbetet (UKÄ), och deras granskning visar inget samband mellan storlek och kvalitet. Såväl högskolor som stora universitet har hög och ibland bristande kvalitet på sina utbildningar. 

Svårt med rankningslistor

Men hur var det nu med de tre mest prestigefulla internationella rankningslistorna av högre utbildning som Timbro hänvisar till, varför finns inte Mittuniversitetet med där? I den ena listan som de hänvisar till, Academic Ranking of World Universities (ARWU), återfinns vi faktiskt som ett av de bästa i Sverige i idrottsvetenskap. I den andra listan, The Times Higher Education (THE), måste man själv anmäla sig för att delta, vilket relativt få svenska universitet har gjort. I den tredje listan, Quacquarelli Symonds (QS), finns vi inte med, men det gör heller inte Karolinska institutet som ligger högt på THE.

Så detta med att förlita sig på rankningslistor kan vara lite vanskligt, det gäller att känna till urvalskriterierna ordentligt.  

Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet

Läs debatten i Sundsvalls tidning


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-11-15