Campusbiblioteket i Östersund lyfter utställning om rasism mot samer

Ons 07 dec 2022 11:48

Det sydsamiska kulturcentret Gaaltijes utställning ”Vad ska bort - främlingsfientlighet, rasism eller kolonialism?” visas just nu på campusbiblioteket. Utställningen är ett samarrangemang med forskningsnätverket Båskoes.

Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexelius framför utställning om rasism mot samer
Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexelius framför utställningen i biblioteket i Staare, Östersund.

Utställningen består av citat riktade till samer och de har samlats in genom kommentarsfält på sociala medier, myndighetsutlåtande, massmedia och i andra rättliga dokument.

Grunden till utställningen är att synliggöra den samiska situationen i det svenska kolonialsamhället idag och idéen till projektet föddes när partiet Sverigedemokraterna ifrågasatte om samer kan vara svenskar.

— Vi vill ifrågasätta synen på främlingsfientlighet, rasism och kolonialism och förhållandet dem emellan. Kan man genom att aktivt ta avstånd från enbart ett av dessa ha gott samvete? Kan man vara kolonialist men inte rasist? säger Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexelius.

Mer om utställningen
Guidad visning av utställningen kommer ske den 9 januari kl. 11. Visningen tar cirka 30 minuter. Slutdatum för utställningen är ännu inte satt.

Föreläsning på temat
Forskningsnätverket Båskoes kommer även att erbjuda en öppen digital föreläsning via Zoom på temat av Eva Maria Fjellheim 25 januari. Föreläsningen bidrar med dekoloniala perspektiv på sydsamisk historia, urbefolkningar och territoriella rättigheter i Rørosområdet i Norge.
Läs mer om föreläsningen här: 
Läs mer om Båskoes här:

Kontakt

Johanna Tjäder

Projektassistent, forskning| Project Assistant, Research

+46 (0)10-1726570


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-12-07