Miljö, pandemi, krig och inflation förändrar våra resvanor

Mån 18 jul 2022 13:47

De senaste åren har en rad olika händelser i världen påverkat vårt semestrande och resande. Peter Fredman, professor i turismvetenskap, berättar här vilka tendenser han ser och hur resandet förändras.

man i blå skjorta, till höger människor på rullband

Pandemi, krig i Ukraina, klimat- och miljöfrågor – hur har detta påverkat våra resvanor de senaste åren och fram till nu?

– Under pandemin tog ju det internationella resandet tvärstopp. Istället blev vi turister i vårt eget land. Och många gånger var det naturen som lockade. Redan kända platser som Kebnekaise, Höga Kusten och många nationalparker fick massor med besökare. Det nyupptäckta naturintresset verkar delvis hänga kvar efter pandemin. Kriget i Ukraina och klimatdebatten bidrar också till att fler funderar över sitt resande. Säkra resmål som har bra miljöprofil är sannolikt framtidens vinnare.

Vad kan ha påverkat oss mest av dessa olika faktorer? Är folk rädda att resa?

– Jag tror folk tänker sig för en extra gång vart och hur man reser. Kriget i Ukraina innebär färre resor öster ut, istället är det syd- och Västeuropa som blir mer intressant. Men framöver kommer även inflationen påverka vårt resande eftersom valutakurser är en faktor som har stor betydelse för val av resmål, det visar tidigare forskning.

Kan man anta att en förändring blir bestående eller återgår vi snabbt till gamla vanor om det är möjligt?

– Jag tror att många gånger blir det både och. Vissa beteenden hänger kvar, särskilt de som har stor acceptans eller är till det bättre, till exempel intresse för hållbart resande. Annat återgår som det var tidigare, människor vill uppleva sådant som skiljer sig från vardagen och koppla av. Sedan ska man inte glömma att mycket av vårt resande sker till vänner och bekanta, och behovet av social samvaro har nog inte minskat, kanske tvärt om.

Har vi fått nya favoritresmål?

– Ser vi till naturturismen verkar redan populära resmål blivit ännu mer populära, till exempel vissa fjälldestinationer. Många nationalparker och naturreservat har också fått fler besökare, inte minst de som ligger nära storstäderna.

Är flygsemester snart ett minne blott? Finns större efterfrågan på tåg?

– Helt klart har tåget ett uppsving nu medan flyget brottas med stora utmaningar. Här kommer vi antagligen få se förändringar framöver där miljötänk och priser kommer påverka mycket hur vi reser.

Har du några tips på såväl resmål som transportmedel för miljösmart resande?

– Vandring har blivit populärt under pandemin, och redan innan såg vi ett ökat intresse. Res kollektivt med tåg eller buss till och från vandringen så får den liten miljöbelastning. Kanske cykelsemestern kan få ett uppsving framöver. Det blir verkligen ett miljösmart resande där start och mål kan vara där man bor.

 

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-09-29