Här kan du läsa guider om olika program som inte är standardprogram och om hur du beställer programvaror och licenser till din dator.

Programvaror

Adobe Acrobat DC

Sedan den 11 mars 2021 har all personal möjlighet att installera Adobe Acrobat DC på sina datorer, dvs det verktyg man behöver för att kunna konvertera, redigera, dela och underteckna pdf:er.

Viktigt!
Du som redan har Adobe Creative Cloud App och Acrobat DC installerat på din dator måste efter ovan datum logga ut från Creative Cloud Appen och logga in igen med "Företags- eller skolkonto" för att programmet ska fungera även i fortsättningen.

Guide för pc

Guide för Mac

Du som vill ha Acrobat DC gör så här:

Du börjar med installera Adobe Creative Cloud App från Software Center för PC-användare och från SelfService för Mac-användare. Software Center hittar du lättast i mappen "MIUN Support" som ligger på skrivbordet. Du kan också söka på softwarecenter via förstoringsglaset längst ner till vänster på skärmen. Mac-användare kan söka på selfservice via förstoringsglaset (spotlight) längst upp till höger på skärmen.

Installera Creative Cloud App

Installera Creative Cloud App Mac

Starta sedan Creative Cloud  App och logga in med din e-postadress och välj sedan Företag- eller skolkonto så blir du automatiskt inloggad med ditt miun-konto. Från Adobe Creative Cloud Desktop kan du sedan installera Acrobat DC på din dator utan att vara administratör.

Logga in på Creative Cloud och installera Acrobat DC

Logga in på Creative Cloud och installera Acrobat DC Mac

 

ATLAS.ti

ATLAS.ti är ett kraftfullt verktyg för kvalitativ analys av stora mängder data som text, bilder, ljud och video. Avancerade funktioner hjälper dig att på ett kreativt och systematiskt sätt organisera, kategorisera och hantera ditt material och din data.

Pris: ca. 7 000 kronor

Beställs tillsammans med ett godkännande från chef samt kontering via mail till helpdesk@miun.se

Azure Dev Tools for Teaching

Azure Dev Tools for Teaching, före detta Microsoft Imagine/Dreamspark.

Infrastrukturavdelningen har för hela Mittuniversitetets räkning tecknat ett avtal med Microsoft om ADT4T. I korthet innebär detta att samtliga studenter och undervisande personal vid Mittuniversitetet får tillgång till Microsofts utvecklingsplattform för utbildnings- och forskningsbehov och då exempelvis operativsystem från Windows. Office-paketet finns inte tillgängligt för nedladdning via Azure Dev Tools for Teaching. En av förutsättningarna är att de används i testsyfte eller för icke kommersiellt bruk.

Du kan enbart installera programmet i en dator och har enbart tillgång till Azure Dev Tools for Teaching under tiden du är aktiv student eller har en anställning på universitetet. Du har rätt att nyttja de installerade programmen även efter avslutade studier men kan inte ladda ner eller begära nya licensnycklar.

Nedladdningstjänsten ligger helt utanför Mittuniversitetet, så Infrastrukturavdelningen och Helpdesk kan inte tillhandahålla någon support för den tekniska lösningen. 

Allmänna Frågor och svar

Gå till Azure Dev Tools for Teaching för att logga in.
För att logga in, klicka på Sign in/Logga in. Personal loggar in med sina inloggningsuppgifter för sina personalkontot. Studenter loggar in inloggningsuppgifterna för Studentwebben.

Beställa program

IT-funktionen inom avdelningen för infrastruktur, INFRA, har tecknat flera avtal avseende programvaror för anställda på Mittuniversitetet. Det är IT-funktionen som gör inköp av programvara på datorer som ägs av Mittuniversitetet.

Inköp och beställning av program

Önskar du beställa program utöver standardprogrammen lägg då en beställning i Serviceportalen för snabbast hantering. Saknas ditt program i produktkatalogen lägg ett vanligt ärende till IT (Teknik & konto). Även inköp av program från Mac App Store ska göras genom IT-funktionen, detta för att säkerställa korrekt licens-, avtals- och fakturahantering.

Beställer du via e-post behöver vi veta nedanstående:

 • Produktnamn
 • Versionsnummer
 • Önskat språk
 • Namn på datorn där programvaran ska installeras
 • För Windows eller Mac
 • Namnet på den person som ska ha programvaran installerad
 • Verksamhetskonto som ska belastas vid eventuell kostnad

För mer information kan du kontakta helpdesk

Det finns regler som gäller molntjänster och webbaserade verktyg. Molntjänster innefattar alla tjänster där information som Miun ansvarar för lagras eller behandlas hos en extern part. Nära nog alla webbaserade tjänster är att betrakta som molntjänster.
Klicka här för att läsa vad vilka regler som gäller för användning av Molntjänster.

Matlab för personal

Installera och aktivera Matlab på PC

 • Öppna Software Center. Du kan söka efter appen via förstoringsglaset i det nedre vänstra hörnet på skärmen.
 • Leta reda på och öppna Matlab - install. Klicka på Install för att installera programmet.


 • Efter att Matlab är installerat, öppna Matlab - Activate i Software Center.
 • Klcka på Install.
 • En ruta – Mathworks Software Activation visas. Aktivering ska göras via Internet.
  Klicka Next.
 • Ange din Miun e-postadress och lösenordet för ditt Mathworks-konto.
  Om du inte har skapat något konto så får du välja det alternativet. Då måste du dock invänta ett mail från MathWorks för att aktivera ditt konto innan du kan fortsätta.
 • Nu kommer Miuns licens att att synas i listan. Välj den och klicka Next.
   
 • Om det står ditt datornamn i fältet Windows User Name, ändra till ditt användarnamn hos Miun.
  Klicka Yes när fråga kommer upp om du vill göra det. 
 • När du skrivit in ditt användarnamn (6 st bokstäver), klicka Next.
 • Klicka därefter på Confirm.

Matlab för studenter

 

 1. Gå till sidan http://www.mathworks.se/
 2. Klicka på Log In 3. Klicka på Create Account 4. Fyll i din epost adress (Student användarid@student.miun.se, Personal förnamn.efternamn@miun.se) , Land, hur du ska använda Matlab och att du är över 13 år. 5. Invänta mailet (Kan dröja) 6. Klicka Verify your email i epost-meddelandet 7. Fyll i dina uppgifter samt Activation Key (39819-62955-29378-02562-68694), klicka Create 8. Klicka på Download Products 9. Klicka på vilken version du ska använda 10. Klicka på vilket operativsystem du använder och väl sen vart du vill spara installationsfilen. Starta installationsfilen där du valde att spara filen.

Mentimeter

Molntjänst som används för on-line samarbete och för att skapa frågor som deltagarna kan svara på.

Pris: Gratis med begränsning på antal frågor

Ca. 1 200 kronor per år för Basic

Ca. 1 900 kronor per år för Pro

Ni kan läsa mer om det här: Pricing - Mentimeter

Läs även restriktioner som gäller för Mentimeter här: Molntjänster (miun.se)

Beställs tillsammans med ett godkännande från chef samt kontering via mail till helpdesk@miun.se

Microsoft Home Use Program

Det avtal vi har för Microsoft ger personal anställda vid Mittuniversitetet rätten att köpa en årsprenumeration på Office 365 Home eller Office 365 Personal till rabatterat pris för användning på sina personliga enheter. Priset bekostar var och en privat. Ingen support från Mittuniversitetets IT-Helpdesk ges för denna installation. När en ny version av Office kommer så krävs det en ny nedladdning och då tas en ny avgift ut. Den gamla installationen måste då avinstalleras.

Följ instruktionerna nedan om du vill ladda hem Office.

Microsofts Software Assurance Home Use Program (HUP) - Office 365 är en årsvis prenumeration som omfattar premiumversioner av Office-programmen som du kan använda på alla dina enheter (Office 365 Home – upp till 6 användare, Office 365 Personal – 1 användare), månatliga exklusiva funktionsuppdateringar och 1 TB molnlagring per användare.

Du kan fortsätta använda HUP-programvaran så länge du är anställd men den här tillfälliga licensen upphör att gälla när anställningen upphör.

Observera att detta inte är ett inköp av en privat licens, utan en tjänst för att förenkla installationen i din privata hemdator. Licensen hör hela tiden till universitetets avtal med Microsoft.

Observera att vissa produkt- och språkversioner kanske inte är tillgängliga när du gör din beställning. Aktuell information om tillgänglighet för programvara under Home Use Program finns på http://microsoft.com/licensing.

För att få tillgång till Microsoft Home Use Program gör du följande:

 1. Registrera dig: Gå till sidan Microsoft Home Use Program. Ange din Miun
  e-postadress. Klicka på knappen Kom igång.
 2. Bekräfta: Om du är kvalificerad skickas ett e-postmeddelande till din företags-e-postadress. Meddelandet innehåller en länk som används för att bekräfta att du är kvalificerad för programmet.
 3. Logga in: När vi har bekräftat att du uppfyller kraven och du har registrerat dig med det personliga Microsoft-konto som är kopplat till din Miun e-postadress kan du inleda köpet genom att titta igenom rabatterna som finns tillgängliga för dig via Home Use Program.
 4. Köp: Köpet bearbetas och slutförs i Microsoft Store. I egenskap av kvalificerad personal kan du därefter installera Office 365 på dina personliga enheter. När du har köpt en Office 365 Home-prenumeration kan du dela den med upp till fem ytterligare medlemmar i hushållet.

För ytterligare support se Vanliga frågor om Microsoft Home Use Program

NVivo

Programvara för kvalitativ analys och hjälper dig att komma åt, organisera och analysera ostrukturerad information i material som textdokument, intervjuer, bilder, ljud, video, kalkylblad och databastabeller. Finns för PC och Mac med engelskt språk.

Pris: ca. 7 100 kronor programmet beställs via Serviceportalen

Padlet

Molntjänst för att skapa digitala anslagstavlor som deltagare i ett möte eller seminarium kan redigera i samtidigt.

Läs även restriktioner som gäller för Padlet här: Molntjänster (miun.se)

Beställs via epost till helpdesk@miun.se

Plandisc

Molntjänst för att skapa digitala årshjul

Läs även restriktioner som gäller för Plandisc här: Molntjänster (miun.se)

Pris: Ca. 2 000 kronor per år

Beställs tillsammans med ett godkännande från chef samt kontering via mail till helpdesk@miun.se

SPSS Statistik

Mittuniversitetet har ett campusavtal som innebär att universitetet har rätt att installera SPSS Statistics på universitetsägda datorer, både på publika- och personaldatorer.

SPSS Campuslicens

Mittuniversitetet har ett campusavtal som innebär att universitetet har rätt att installera SPSS Statistics på universitetsägda datorer, både på publika- och personaldatorer.
I campuslicensen ingår även SPSS Amos för Windows.

Campusavtalet innebär att programmet inte får installeras på anställdas privata datorer.

Avtalsperioden löper mellan 1 februari till och med 31 januari. Vid varje ny avtalsperiod genereras nya licenskoder som distribueras av IT-Helpdesk för de som behöver.

Har du behov av programmet och inte redan har det installerat på din dator, kontakta IT-avdelningen.

SPSS Studentlicens

Campusavtalet omfattar även licenser till studenters privata datorer utan extra kostnad. Det gäller studenter som går utbildningar där SPSS är ett verktyg i kursen. Avtalet omfattar SPSS Statistics för både Windows och MacOS, samt SPSS Amos för Windows.

Licenserna är giltiga ett år i taget mellan 1 februari till och med 31 januari.

Tor Talk

Tor Talk finns för PC och Mac och kan läsa alla sorters texter; e-böcker, PDF:er och inskannad text. Markera text på skärmen och få den uppläst.

Du kan välja mellan runt 60 olika röster och 20 olika språk i talsyntesen. 

Du hittar fler röster och språk samt manual och videofilmer på följande sida -
Guider för nedladdning och installation

För installation av TorTalk vänligen kontakta Helpdesk.

Kontakt