Aktivt lärande

Om du använder dig av aktivt lärande finns det många Internetverktyg tillgängliga att använda i klassrummet för att aktivera studenterna vare sig de sitter i lektionssalen eller deltar på distans via Adobe Connect. Här hittar du tips på några program som vi på Universitetsbiblioteket har provat, men det är på inget vis ett uttömmande urval av de resurser som finns tillgängliga på nätet.

TB_1511_3222.jpg

Innan du börjar använda ett verktyg, läs igenom deras informationssida. Vill du se hur ett program fungerar rent praktiskt är Youtube ett bra ställe att hitta instruktioner på, det finns många som lagt upp egna filmer för att dela med sig om hur de använder dessa verktyg (och massor av andra verktyg också, naturligtvis!).

 

Padlet

Padlet används som en gemensam skrivyta, där många kan arbeta samtidigt. Allt du behöver göra är skapa en Padlet och sedan dela länken till denna med studenterna. Ett bra verktyg för t.ex. brainstorming, insamling av information, snabbt kolla av läget i rummet m.m. Padlet går lika bra att använda i lärplattformen som i klassrummet.

Mängden studenter som kan vara inne samtidigt är obegränsad.

Läs mer och skapa ett konto här

PollEverywhere

PollEverywhere kan du använda för att göra undersökningar eller quizzar. Det finns sex olika typer av frågeställningar; multiple choice, word cloud, up-and-down vote, rank order, clickable image och open ended. Studenterna svarar via en länk eller via sms (kan stängas av om man vill) och ni kan följa svaren live på storskärm i klassrummet. Du kan i efterhand plocka ut rapporter över svaren. Ett pluginprogram ger dig möjligheten att bädda in quizzet i en powerpointpresentation.

Högst 25 personer kan delta i samma undersökning om du använder gratisvarianten av programmet.

Läs mer och skapa ett konto här

Socrative

Socrative är också ett program där du kan skapa quizzar. Det finns tre olika typer av frågor; multiple choice, true or false, short answer. Det finns också något som kallas för Exit ticket, som kan användas för en kortare utvärdering i slutet av en lektion. Studenterna svarar via webben eller via en app. Som lärare kan du sedan plocka ut olika typer av rapporter för att utvärdera studenternas kunskaper.

Högst 50 studenter kan delta om du har ett gratiskonto.

Läs mer och skapa ett konto här

Kahoot

Kahoot används som en interaktiv frågesport som går på tid. Du tillverkar frågor med fyra svarsalternativ och studenterna använder sina smart phones eller datorer för att svara. Mellan varje fråga kommer det upp topp-5 lista över vilka som svarat rätt snabbast, så det blir även ett tävlingsmoment för studenterna. Kahoot kan användas för att kolla av kunskapsläget i början av lektionen, om de har läst litteraturen, om de hängt med på föreläsningen osv.

Mängden studenter som kan vara inne samtidigt är obegränsad.

Läs mer och skapa ett konto här

Plickers

Plickers är ett verktyg som möjliggör för lärare att göra formativa bedömningar i realtid. Som lärare behöver du en smart phone och Plickers-appen, samt en dator och en storbildsskärm. Studenterna behöver bara kort med koder på, som du tillhandahåller genom att skriva ut dem från Plickers hemsida. Sidorna på korten är märkta A, B, C och D. När du ställt en fråga svarar studenterna med att hålla upp koderna med rätt sida uppåt och du skannar snabbt av rummet med telefonen, som då samlar in all data och visar den på storbildsskärmen.

Läs mer och skapa ett konto här

Nearpod

Nearpod fungerar som en interaktiv Powerpoint. Du laddar upp dina vanliga föreläsningsbilder i Nearpod och fyller där på dem med interaktiva moments, såsom quizzar, polls, fill in the blanks, web content, draw it, open-ended questions m.m. Det ger möjlighet till direktåterkoppling, övningar och utvärderingar.

Studenterna får en webbadress och kod att koppla upp sig med från sin dator/platta/telefon på, de behöver inte ladda ner något. Studenterna kan sedan se hela presentationen på sin egen enhet. Nearpod fungerar därför lika bra för campus- som distansundervisning.

Högst 20 studenter kan delta i en session i gratisversionen. Silvermedlemskap kostar $129/år och ger tillgång till alla aktiveter och 50 deltagare.

Läs mer och skapa ett konto här