Seminarium 2 – Utbildningsfabriken
Det andra seminariet som hölls den 5 februari 2016 hade som tema Ut-bildningsfabriken. Där lyftes frågan om högskolornas/universitetens roll i samhället i relation till utbildning utifrån tankar som ofta upprepas i den här typen av diskussioner, såsom nytta, mål och mening med högre utbildning.
Den förste talaren var Margareta Norell Bergendahl, professor i Integrerad produktutveckling och vice rektor KTH. Hon har lång erfarenhet av att leda och utveckla effektiva, innovativa och gränsöverskridande former för samverkan. Hon har också engagerat sig i en mängd olika kontexter för att stärka samverkan mellan universitet och högskolor och omgivande samhälle, bland annat är Margareta styrelseledamot i KK-stiftelsen samt ledamot i Mittuniversitetets styrelse. Ämnet för hennes föreläsning var: Finns det en konflikt mellan utbildning och bildning?
Den andre talaren var Sharon Rider (professor vid filosofiska fakulteten, Uppsala universitet). Sharon har under 2008–2014 varit prodekanus för filosofisk-historiska fakulteten och leder just nu ett VR-projekt, “Vad ska en svensk kunna?”, som undersöker pedagogiska principer och bildningsideal som implicit eller explicit styr utbildningspolicy i Sverige under andra hälften av1900-talet. Sharon talade utifrån rubriken Striden om framtiden: utbildning som värde och medel.
Därefter följde ett panelsamtal mellan representanter från olika delar av universitetet. Samtalet leddes av professor Katarina Lindblad Gidlund. Medverkade gjorde:
- Reza Mossavi, studentkåren
- Ingela Bäckström, ordförande grundutbildningsrådet NMT
- Laura Brander, pedagogisk utvecklare, LRC
- Larsa Nicklasson, stöd i frågor om uppdragsutbildning
- Robert Pettersson, samverkanschef, SAM
- Lena Boström, vice dekan professionsutbildning, HUV
Seminarium 2 – Utbildningsfabriken

Seminarium 2 – Utbildningsfabriken
