Keynotes
Keynotes
Tett på naturfag i klasserommet – resultater fra en videostudie
Hva kjennetegner naturfagundervisning med god kvalitet? Videostudien LISSI (Linking Instruction in Science and Student Impact) supplerer eksisterende studier av naturfagundervisning ved å gi rike beskrivelser av undervisningspraksiser med en spesiell fokus på utforskende og praktiske arbeidsmåter. Studien har observert hva som virkelig skjer i naturfagundervisningen i 20 norske klasserom på barne- og ungdomstrinnet.
Marianne Ødegaard er professor i naturfagdidaktikk på Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo. Hun har ledet flere videoprosjekter om naturfag og utforsking (Explora, Forskerføtter og leserøtter og LISSI), og ledet en forskergruppe om bærekraft og utdanning. Hun er interessert i naturfag i sosiovitenskapelige og tverrfaglige sammenhenger.
Didaktik, didaktiska modeller och undervisningsutvecklande forskning
I mitt föredrag diskuterar jag hur didaktiska modeller kan användas i forskning för att utveckla undervisning och samtidigt didaktik som lärares professionsvetenskap. Som illustration ger jag exempel från vårt nuvarande forskningsprojekt ”Hur kan lärare i naturvetenskap för yngre åldrar ges möjligheter att bättre stödja elever från icke-akademiska bakgrunder med svenska som andraspråk?”. Projektet sker i samarbete med lärare och med skolprogrammet NTA.
Per-Olof Wickmans forskning omfattar utveckling av didaktiska modeller för lärares analys och design av sin undervisning. Han är speciellt intresserad av hur kommunikation kan organiseras i undervisningen för att stödja elevers lärande och intresse. Han studerar också förutsättningar för lärares professionella utveckling.
Praktiknära forskning och skolsamverkan
I presentationen kommer jag ta upp några resultat från försöksverksamheten Utveckling – Lärande – Forskning, ULF. Resultaten kommer dels från min och mina kollegors genomlysning av ULF-verksamheten vid Umeånoden och dels från Mittuniversitetets ULF-projekt ”Digitala läromedel i praktiken”, där jag var projektledare. Presentationen kommer att ha särskilt fokus på villkor för forskning i samverkan. I slutet av passet presenterar Christina Ottander möjligheten att publicera texter från forskning i samverkan genom tidskriften Forskning om undervisning och lärande och avslutningsvis har vi alla ett erfarenhetsutbyte om samproducerade texter.
Anna-Karin Westman är lektor i naturvetenskapernas didaktik vid Mittuniversitetet. Hon har ett intresse för praktiknära skolforskning i samverkan med yrkesverksamma i skolor och förskolor. Ett annat intresse är elevers perspektiv på undervisning i naturvetenskap.