Tack för maten– fyra recept på ett hållbart livsmedelssystem

Mer än 820 miljoner människor i världen har inte tillräckligt med mat. Samtidigt stressas vår planet av våra matvanor och västvärldens resursslöseri. Hur kan vi öka matproduktion genom att äta insekter och hur kan design göra skillnad? Träffa våra forskare Anna-Sara Fagerholm och Henrik Haller.

Forskarna Anna-Sara Fagerholm och Henrik Haller sitter vid ett bord

Dag och tid 

24 september

  • 8.30–ca 9.30 - FULLBOKAD
  • 10.00– ca 11.00 

Intresseanmälan

Målgrupp: Årkurs 8, max tre klasser/lektion

Ämne: design och miljövetenskap

Utrustning: Digital lektion via Zoom. Smartboard eller dataprojektor för att eleverna ska kunna se forskarna. 
Om klassen har möjighet att använda surfplattor där Zoom är installerat, kan vi genomföra diskussioner digitalt i så kallade "breakoutrooms". 

Om lektionen och förberedelser

Du och din klass ska innan lektionen, titta på en film som introduktion av ämnet. Se film nedan. 
På lektionen kommer eleverna att diskutera dessa frågor gruppvis och med Anna-Sara och Henrik:  

  • Hur skulle du vilja förändra skolmaten så att den är bättre ur ett hållbart utvecklingsperspektiv?
  • Vad skulle kunna få dig och dina vänner att börja äta insekter (t ex i skolmaten)?
  • Hur kan matsvinnet i skolmatsalen minskas?

Tack för maten - fyra recept för ett hållbart livsmedelssystem

En kartong med granola med myror och insekter på
Mer än 820 miljoner människor i världen har inte tillräckligt med mat. Samtidigt stressas vår planet av våra matvanor och västvärldens resursslöseri. Hur kan vi öka matproduktion genom att äta insekter och hur kan design göra skillnad?