Fika med forskaren Stefani

Vad forskar vi egentligen om på Mittuniversitetet? Och hur är det att vara en forskare som inte följer normen?

Unga magasinet - samlingsbild_1600x900.png

Onsdagen den 25 september kl. 18-20 kan du som är mellan 16-25 år komma till Unga magasinet, Kulturmagasinet.

Du får lyssna till vår doktorand och forskare Stefani Rydblom i ett avslappnat samtal som leds av Eila Boholm Wall från podden The future is f.l.a.t.a. Stefani berättar om sin forskning inom miljömätningar, vad en forskare gör och varför hon valde forskning. Hon berättar också om att vara transperson i en mansdominerad miljö. Vi fikar tillsammans efteråt och fortsätter samtalet.

En av våra studentambassadörer är på plats om du har frågor om studier på Mittuniversitetet. Folkuniversitetet guidar dig hur du startar en studiecirkel. 

Du hittar samtalet mellan Eila och Stefani på Eilas podd efteråt. Vi bjuder på fikat!
Välkomna!

Om Stefanis forskning

Stefanis forskning handlar om hur man kan mäta storlek och koncentration av vattendroppar i atmosfären. Målet är att hitta en teknik som kan förutsäga isbildning på till exempel vindkraftverk. När det bildas is på rotorbladen låter de mer, elproduktionen går ned och i värsta fall kan det bli stopp. Mättekniken skulle även kunna användas till att förutsäga isrisk på vägar, på flygplatser samt till att förbättra snökvaliteten i skidanläggningar i exempelvis längdspår och pister. På bilden ser vi Stefani som monterar sin mätutrustning på Åreskutans topp, vintern 2018.
Läs mer om Stefanis forskning i ett tidigare pressmeddelande