För dig som satsar på en elitkarriär inom idrott kan Mittuniversitetet erbjuda en flexibel studiegång. Det kan innebära anpassad studietakt, flexibla tentamenstillfällen och distanslösningar.

Mona Brorsson Skidskytte

Sedan 2018 är Mittuniversitetet ett Riksidrottsuniversitet. I och med det kan vi hjälpa fler idrottare att kombinera studier och elitidrott. Vi har länge arbetat tillsammans med skid- och skidskytteförbunet men nu erbjuder vi utövare på elitnivå inom alla idrotter möjligheten till en anpassad stuidegång. Idag har vi elitidrottare inom  alpint, armbrytning, bandy, basket, boxning, curling, fotboll, freestyle puckelpist, friidrott, innebandy, judo, längdåkning, ishockey, segling, simning, skicross, skidskytte, speedski och vattenskidor.

Mer om studier och elitidrott och hur du ansöker

Kan jag bli student på Riksidrottsuniversitetet?

Det är ditt specialidrottsförbund som avgör om du uppfyller de idrottsliga kraven för att vara student på Riksidrottsuniversitetet. Ditt förbund intygar att du är aktuell/potentiell landslagsidrottare eller spelar i högsta ligan i en lagbollidrott.

Spelar du i näst högsta ligan (vid minst fyra nationella ligor) är du också välkommen som elitidrottsstudent på MIUN (DK-student på lokal nivå). Kontakta då idrott@miun.se

Hur ansöker jag till Riksidrottsuniversitetet?

Fyll i SF-intyget och maila till ditt specialidrottsförbund som intygar att du uppfyller nivån för att vara student på Riksidrottsuniversitetet.

När du blivit antagen till studier på Mittuniversitetet mailar du signerat SF-intyg till idrott@miun.se. Intyget kan skickas in när som helst under året. Du räknas som DK-student och har möjlighet till studieanpassning och tillgång till expertstöd/förmåner när signerat intyg är inskickat och du påbörjat dina studier.

Vad står DK för?

DK står för Dubbla Karriärer och innebär kombinationen elitidrott och studier, det är så vi benämner er elitidrottsstudenter.

Vad innebär anpassad studiegång?

Som DK-student finns möjlighet att anpassa studiegången utifrån individuella behov för att kunna genomföra träning och tävling/match på nationell/internationell nivå.

Det kan till exempel handla om att sänka studietakten, förlänga tiden för inlämningsuppgifter, alternativa tentamensdatum och distanslösningar. DK-koordinatorn hjälper till med detta.

Vilket expertstöd och vilka förmåner får jag ta del av som DK-student?

Förutom rätt till studieanpassning har du som DK-student möjlighet att ta del av expertstöd och förmåner som kan hjälpa dig att utvecklas idrottsligt, personligt eller underlätta ekonomiskt.

Det kan till exempel handla om fysiologiska tester, idrottspsykologiskt stöd, kostrådgivning eller andra erbjudanden. Antagna studenter informeras om vilket stöd som finns att tillgå.

Hur länge gäller mitt intyg?

Intyget gäller tills du avslutar dina studier eller inte längre uppfyller de idrottsliga kraven från ditt specialidrottsförbund. Årlig uppdatering görs via mail alternativt genom nytt intyg.

Agnes Wredenberg

Koordinator|Coordinator