Forskare vid Mittuniversitetet når världens högst belägna forskningslabb

Spara favorit 14 okt oktober 2016
"The Pyramid" forskningslaboratoriet i Khumbudalen, Nepal, nära Everest Base Camp. Foto: www.evk2cnr.org

Alexander Patrician från Environmental Physiology Group (EPG) vid Avdelningen för hälsovetenskap deltar i en expedition i Himalaya anordnad av University of British Columbia (UBC). Onsdag 12 oktober nådde de forskningslabbet ”The Pyramid” på 5050 m höjd över havet. Labbet ligger i närheten av Everest Base Camp i Khumbudalen i Nepal.

Vistelsen innebär tre veckors intensivt arbete på labbet med 35 forskare från Canada, USA, England, Wales, och Danmark, och inkluderar Alex Patrician från Mittuniversitetet. Syftet är att i olika projekt studera effekter av och adaptation till hög höjd.

Alexander Patrician avslutade nyligen en tvåårig Master By Research-utbildning med inriktningen ”Extremfysiologi” vid Mittuniversitetet, och arbetar nu i ett projekt som undersöker vad som förutsäger individuell prestation på hög höjd. Projektet bygger vidare på en studie som gjorts i EPG under 2016 i det nya höghöjdslaboratoriet på Nationellt vintersportcentrum i Östersund.

- Det är roligt att vi kan delta i den här expeditionen och få möjlighet att nyttja det exklusiva labbet The Pyramid till vår forskning, säger professor Erika Schagatay, som leder projektet. Det blir nu intressant att se om de resultat vi fått i höjdkammaren kan bekräftas på verklig hög höjd, fortsätter hon.