Dubbel glädje när AIM och AIR prisades

Spara favorit 10 nov november 2016
AIR utsågs till Årets Innovatör vid Guldgalan, bakom företaget finns flera forskare vid Mittuniversitetet. På bilden från vänster, Mattias Eriksson, Almi, Mikael Bäckström, Marie Cronskär, Lars-Erik Rännar, alla från AIR och Mittuniversitetet samt Eva Högdal, Almi.

Två företag med kopplingar till Mittuniversitetet prisades vid årets Guldgala. Båda företagen är sprungna ur forskning och spetskompetens inom additiv tillverkning som bedrivs vid forskningscentret Sports Tech Research Centre. AIM Sweden utsågs till Årets IT-entreprenör och AIR till Årets innovatör.

Vid Guldgalan i Östersund hyllas näringslivet i Jämtland och företagen AIR, Additive Innovation and Research Sweden, och AIM Sweden, Additive Innovation & Manufacturing Sweden AB, båda med koppling till Mittuniversitet vann pris.

AIR bildades för att kommersialisera den kunskap som bygger på 15 års forskning vid Sports Tech Research Centre inom additiv tillverkning eller 3D-printing som det också kallas.

- Forskningen inom området grundades här, vi var bland de första i Sverige och är idag ledande. Den kunskapen och det försprånget är grunden till att vi har kunnat starta ett tillverkande företag i Östersund som ligger i framkant inom additiv tillverkning, säger Mikael Bäckström, AIR och centrumledare för Sports Tech Research Centre.

AIM Sweden har knoppats av från forskargruppen bakom AIR som utvecklat kunskapen och idéerna inom additiv tillverkning. Genom det samarbetet har det tillverkande företaget AIM kunnat starta i Östersund.

AIM använder sig av additiv tillverkning för att producera produkter i plast och metall till både industri och medicinsk sektor. Exempelvis kan det handla om implantat i titan, rekonstruktioner för käkkirurgi, plastmodeller för operationsplanering, men även olika detaljer för tillverkningsindustri inom bil, flyg och rymd. Bredden av vad som går att göra med tekniken är stor.

- Mittuniversitetet är ledande inom additiv tillverkning, till och med världsledande inom metall och vår uppgift är att föra ut det till marknaden, att tillverka produkter och skapa affärer, säger Göran Elovsson, vd på AIM Sweden.

AIM Sweden prisades som Årets IT-entreprenör. Vd Göran Elovsson tar emot priset och håller tacktal.

Tillabaka till toppen