Prisregn över bildjournalistutbildningen

Spara favorit 9 nov november 2016
Studenter och tidigare studenter vid bildjournalistutbildningen vann sju priser vid internationella tävlingen College Photographer of the Year. Här en Nora Loreks vinnarbilder från flyktinglägret "Djungeln" i Calais.

Det blev inte mindre än sju olika priser till studenter och tidigare studenter vid bildjournalistutbildningen vid Mittuniversitetet när den internationella tävlingen College Photographer of the Year avgjordes. Nora Lorek nyexaminerad vid utbildningen utsågs dessutom till årets fotograf.

- Det är en utdelning som saknar motstycke och vi är superstolta över våra studenter, deras drivkraft och talang, säger Linda Thompson, programansvarig.

College Photographer of the Year är en anrik tävling för studenter vid fotoutbildningar i hela världen som startade på 1940-talet. Fler än 10 000 bilder från 486 studenter från 111 högskolor och universitet deltog i tävlingen. I den internationella konkurrensen kammade två tidigare studenter och två nuvarande studenter vid bildjournalistutbildningen hem totalt sju priser.

Den stora vinnaren var Nora Lorek som förutom priser i flera kategorier också utsågs till årets vinnare och kan titulera sig College Photographer of the Year 2016. Det prestigefyllda priset innebär bland annat att hon får praktisera på tidskriften National Geographic och resa till USA för prisutdelning.

- Det är första gången som en svensk vinner tävlingen och jag trodde inte att det var sant när jag fick samtalet mitt i natten om att jag hade vunnit, säger Nora Lorek.

Nora Lorek avslutade utbildningen i juni och arbetar idag för GT/Expressen i Göteborg. Hon deltog i tävlingen bland annat med tre bildreportage från flyktinglägret "Djungeln" i Calais i Frankrike. Reportaget var också hennes examensarbete som blev något av en höjdpunkt i utbildningen.

- Examensarbetet blev en unik möjlighet att jobba med ett projekt som ”Djungeln” under såpass lång tid och få feedback av klasskamrater och lärare. Det är då man får chansen att utvecklas och skapa sin egen stil. Efter universitetet ska allt gå så fort att det är svårare att hitta tiden för djupgående reportage som det här, säger Nora Lorek.

Alla vinnande bilder kan ses på webbplatsen för College Photographer of the Year.

Alla pristagare från Mittuniversitetet

• College Photographer of the Year - Nora Lorek