Bodil Malmsten har avlidit

Spara favorit 8 feb februari 2016
Bodil Malmsten i september 2015 vid ett samtal om det som kom att bli hennes sista bok. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia

Författaren och hedersdoktorn vid Mittuniversitetet Bodil Malmsten har avlidit, 71 år gammal efter en tids sjukdom.

Bodil Malmsten, föddes 1944 i Bjärme i Jämtland och kom att bli en mycket omtyckt och hyllad författare, dramatiker och kulturskribent. Hon debuterade 1970 med barnboken ”Ludvig åker” och Augustnominerades för romanen ”När kastanjerna slår ut är jag långt härifrån”. Hon fick stor framgång med sina böcker om franska Finistère där hon bodde under åren 1999-2010.

Bodil Malmsten utsågs 2006 till Filosofie hedersdoktor vid Fakulteten för humanvetenskap vid Mittuniversitetet. I sitt skrivande skildrar hon med "skärpa, humor och språklig sinnrikhet relationer och livsvillkor i Norrlands inland och fjälltrakter". Genom sitt författarskap håller hon sina rötter till Jämtland levande och är en "utmärkt kulturell företrädare för regionen och universitetet" hette det i motiveringen.

2013 markerade Malmsten mot beslutet att omlokalisera Mittuniversitetets verksamhet i Härnösand till Sundsvall och avsade sig hedersdoktoratet, men behöll insignierna ”som ett minne av den största hedersbetygelse jag fått – kungamedaljen Litteris et Artibus inkluderad”, som hon själv formulerade det i ett brev.

I början av 2015 berättade Bodil Malmsten om sin cancer på Twitter. ”Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det”, skrev hon då. I ett sista inlägg i slutet av januari i år citerar hon Albert Camus: ”Gå inte bakom mig, jag kanske inte leder. Gå inte framför mig, jag kanske inte följer. Bara gå bredvid mig och var min vän.”

Bodil Malmstens middagstal

Här kan du se Bodil Malmstens middagstal när hon utsågs till hedersdoktor 2006.

Tillabaka till toppen