Anna vill se fler kvinnor i IT-branschen

Spara favorit 9 mar mars 2016

Anna Itzel, student vid Mittuniversitetet, är en av semifinalisterna till utmärkelsen ”Årets IT-tjej”. En utmärkelse som vill uppmärksamma behovet av fler kvinnor i IT-branschen.

- Jag trodde inte att jag skulle gå så här långt i tävlingen, men det gjorde jag. Det har varit intressant och lärorikt att få vara med och träffa de övriga finalisterna och att få besöka och se hur Microsoft, som arrangerar tävlingen, arbetar, säger Anna Itzel.

Anna Itzel studerar sedan hösten 2015 ”Informatik med inriktning systemutveckling” vid Mittuniversitetet på distans, mestadels från Stockholm. Det var intresset för digital marknadsföring som lockade henne till utbildningen.

- Jag har pluggat marknadsföring i USA och lärarna sa åt oss att vi borde lära oss att programmera. Det ger möjlighet att kombinera marknadsföring och IT och ta steget in i en digital marknadsföring, berättar Anna Itzel.

IT-branschen är en bransch där andelen kvinnor fortsätter att vara låg och en förändring tycks ligga långt fram i tiden. Statistik från IT- och Telekomföretagen visar att andelen kvinnor i IT- och telekombranschen har sjunkit från cirka 32 procent 2006 till cirka 29 procent 2014.

- IT-branschen skulle må bra av att locka fler typer av människor och det krävs uppfinningsrikedom för att locka fler kvinnor och att våga omdefiniera och vidga synen på vad IT är. Det är många kvinnor som är intresserade av teknik och teknikanvändning men det ses kanske inte alltid som ”IT”, menar Anna Itzel.

Utvald som en av nio semifinalister i tävlingen har hon fått besöka Microsofts Sverigekontor och där jobbat med lösningar på olika ”case”. Tre av deltagare tävlar vidare i en slutfinal – Anna är inte en av dem, men hon är många erfarenheter rikare och strävar fortsatt för en öppnare och mer jämställd bransch.

- Kombinationen teknik och kommunikation är något som jag tror att många kvinnor skulle kunna bidra med - en större mångfald och fler kvinnor kan göra branschen mer framgångsrik och ge ett större fokus på användbarhet, säger Anna Itzel.

Den 16 mars koras vinnaren av utmärkelsen ”Årets IT-tjej” i Stockholm.

Tillabaka till toppen