Gyllene Haldan till barnens bästa kompis

Spara favorit 14 apr april 2016
Lukas Björkman pluggade själv på journalistprogrammet 2001-2004. I helgen fick han ta emot priset av Linus Lindgren från samma lärosäte, i en fullsatt mässhall i Göteborg.

En trogen gammal bästis prisades av Mittuniversitetets journaliststudenter i helgen. Den prestigefyllda Gyllene Haldan 2016 gick till Kamratposten. – Det är en stor ära och vi är jätteglada, säger chefredaktören Lukas Björkman, som själv pluggade journalistik i Sundsvall.

Den förgyllda skrivmaskinen delades som vanligt ut i samband med det årliga Grävseminariet, som samlar gräddan av undersökande journalister från Sverige och världen.

- Kamratposten gör inga grävprojekt eller så. Vi går till botten med viktiga och allvarliga frågor, men då är det ofta så att vi intervjuar experter. Men vi har faktiskt ett riktigt scoop också, det var 1976 när vi avslöjade vad smågodis egentligen innehåller, säger Lukas Björkman.

I en tid när resten av tidningsvärlden kämpar med vikande upplagor går Kamratposten med vinst helt utan reklam, och med en läsekrets som i högsta grad trivs i den digitala världen. KP når ungefär 150.000 läsare med varje nummer.

- Vi måste vara väldigt breda. Vi gör en tidning som ska passa 8-14 åringar, hela världen är vårt bevakningsområde och vi måste ha koll på vetenskap, kändisar, filmer och allt annat som är viktigt för dem, säger Lukas Björkman.

KP ägs sedan 70 år av Bonniers. Men tidningen startades av folkskollärarinnan Stina Quint 1892. Då hette den Folkskolans barntidning och hennes ambition var att  tidningen skulle vara ”så rolig som möjligt, så vacker som möjligt, så stor som möjligt och så billig som möjligt”.

Lukas Björkman tror att Stina Quint skulle ha känt sig hedrad och stolt över priset.

- Hon hade varit nöjd, men kanske inte lika nöjd med innehållet i dagens KP. Hon var mycket för gudsfruktan och fostran. Däremot ville hon att KP skulle vara ”en bok som aldrig tar slut” och det funkar ju än i dag, säger Lukas Björkman.

Text och bild; Peter Jonriksson

Gyllene Haldan

Ett vandringspris som delas ut av linjeföreningen JFS, som består av studenter från journalist- och bildjournalistprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall. Haldan har delats ut i 24 år

Juryns motivering

”I flera generationer har Kamratposten varit en stor del av många barn och ungdomars uppväxt. Tidningen tar upp problem som uppstår i en ung människas liv på ett seriöst men lättillgängligt sätt. Kamratposten är ofta ett barns första kontakt med journalistik och den föder ett intresse för läsning bland yngre.

Vinnaren är en tidning som alltid stått på barnens sida och som är helt fri från reklam.”

Tillabaka till toppen