Kulturutskottet besökte Nationellt vintersportcentrum

Spara favorit 12 apr april 2016
Längdåkaren Anton Lindblad stod på testbandet och Hampus Lindblom testledare vid NVC visade Kulturutskottets ledamöter vilka svar det kan ge för både elitidrottare och för motionärer.

Riksdagens kulturutskott var på studieresa i Östersund den 11 april och besökte då Nationellt vintersportcentrum (NVC) vid Mittuniversitetet. Där fick de uppleva den ledande forskning och praktik inom idrott, prestation och hälsa som finns vid centret.

Riksdagens kulturutskott är det utskott som förutom kulturfrågor också ansvarar för idrotten. De behandlar bland annat frågor om hur statens stöd till idrottsrörelsen ska se ut och andra idrottsliga frågor.

- Nationellt vintersportcentrum är en verksamhet som kombinerar både forskning och praktik på ett bra sätt och som kan stå som modell för andra, menade Anders Söderholm, rektor vid Mittuniversitetet under besöket.

Hos NVC finns möjligheten för elitidrottare att genomföra tester för utveckling och utvärdering. Centret är ett olympiskt testcentrum där flera av landets skidlandslag genomför träning och tester. På ett av centrets testband stod för dagen Anton Lindblad, skidåkare i längdlandslaget boende i Östersund, som under några dagar genomför en testperiod hos NVC.

- Det var ett jätteintressant besök och vi är alla engagerade där hemma i TV-soffan under stora idrottssammanhang, men det finns viktig verksamhet bakom idrotten och där är NVC:s verksamhet en sådan del - vi kommer gärna tillbaka, sade Olof Lavesson (M), utskottets ordförande.

Tillabaka till toppen