Mittuniversitetet tar på sig skulden för snöoväder i Stockholm

Spara favorit 1 apr april 2016
Västertorp i Stockholm var en av de platser om drabbades av det syntetiska snöfallet.

Det kraftiga snöoväder som bröt ut över Stockholm tidigt i morse kan härledas till ett pilottest i Mittuniversitetets vindtunnel i Östersund. Under torsdagseftermiddagen provade universitetets klimatkontor för första gången en ny snöfunktion i tunnelns labbmiljö.

– Vi har nyligen uppgraderat funktionerna i vindtunneln, som tidigare endast kunnat tillverka regn, vind och dimma, till att nu även kunna framställa snökristaller. Tyvärr gick det första testet lite överstyr då vindreglaget slutade fungera, berättar Pelle Frost, testledare vid Klimatkontoret.

Följden blev att snöbyarna i vindtunneln blev så hårda att man var tvungen att öppna portarna och släppa ut vädret. På grund av gynnsamma väderförhållanden i utomhusmiljön transporterades det syntestiska snöfallet söderut, utan att mattas av under natten. Vid sextiden i morse nådde det Stockholmstrakten.
– Vi beklagar djupt det inträffade och hoppas att vi inte åsamkat Stockholm alltför stor olägenhet, säger Pelle Frost.

Snöfallet har under förmiddagen transformerats till en mildare variant av blötsnö och regn över Nordvästra Götaland och Östra Svealand.

Tillabaka till toppen