Paraidrotten samlas i Östersund för framtidsplaner

Spara favorit 18 apr april 2016

70 deltagare från 26 länder deltar i en workshop som Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) anordnar i Östersund 22-24 april. Syftet är att ta fram en långsiktig internationell plan för utvecklingen av de vinterparalympiska idrotterna.

Två av medarrangörerna är Mittuniversitet och Svenska Parasportförbundet. Jonas Danvind vid Mittuniversitetets forskningscentrum Sports Tech Research Centre arbetar för dem båda.

- Att bidra till att få fler människor i rörelse genom idrott och friluftsliv är viktigt för alla. Målet med denna workshop är hitta och skapa vägar för att människor med en funktionsnedsättning över hela världen ska få möjlighet att utöva vinteridrott i sina länder och även kunna nå paralympisk nivå, säger Jonas Danvind.

- I år är det 40 år sedan Sverige stod värd för historiens första paralympiska vinterspel. Nu känns det självklart att vi åter samlas här för att ta nästa strategiska steg för en fortsatt global utveckling av paralympisk vintersport, säger Johan Strid, generalsekreterare Parasport Sverige.

Syftet är att arbeta fram en långsiktig plan för den framtida utvecklingen av vinterparasport kallad ”Östersund Declaration on Para Athletes Pathway in Winter sports”. Initiativet kom i samband med att IPC fyllde 25 år och var ett gemensamt förslag från Länsstyrelsen Jämtland, Mittuniversitetet, Parasport Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun tillsammans med Parasport Sverige.

I regionen Jämtland/Härjedalen arbetar många delar av samhället för att skapa möjligheter för människor med en funktionsnedsättning. Idrottsrörelsen, näringsliv, Mittuniversitet och offentlig sektor har varit mycket aktiva med ett flertal internationella idrottsarrangemang, tillgängliga anläggningar och forsknings- och utvecklingsarbeten. En av de regionala målsättningarna är att skapa ett internationellt multivinterarrangemang för parasporterna 2021 i regionen.

Tillabaka till toppen