Tidigare journaliststudent vid Mittuniversitetet vann Guldspade

Spara favorit 11 apr april 2016
Erik Jerdén, tidigare journaliststudent vid Mittuniversitetet och Matilda Eriksson Rehnberg vann en Guldspade. Foto: Föreningen för grävande journalister

Erik Jerdén, tidigare journaliststudent vid Mittuniversitetet har belönats med en Guldspade för sin undersökande journalistik om skid-VM i Falun 2015.

Priset delades ut under det årliga ”Grävseminariet” den 9 april. Jerdén vann tillsammans med sin kollega Matilda Eriksson Rehnberg lokalradioklassen och juryns motivering var:

”För en modig och ihärdig granskning av ortens stora prestigeprojekt som avslöjat det smutsiga spelet bakom skid-VM i Falun.”

- Fantastiskt roligt att en av våra tidigare studenter vinner en guldspade. Han är inte den första - vi har fler vinnare från Mittuniversitetet från tidigare år – och han kommer definitivt inte att vara den sista, säger Ingemar Åttingsberg, programansvarig för journalistutbildningen.

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till journalister som med engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till.

Erik Jerdén arbetar för närvarande på tidningen Dala Demokraten och har haft arbete sedan utbildningen avslutades 2012. En utbildning som han uppskattade.

- Studierna på Mittuniversitetet var väldigt bra. Jag har träffat många praktikanter från olika skolor och min erfarenhet är att studenter från Mittuniversitet och JMG är de som är bäst förberedda för arbetslivet.

Vad var det bästa med utbildningen?

- Att studierna var så praktiska och försökte efterlikna hur det faktiskt fungerar på en redaktion, säger Erik Jerdén.

Vad har du haft mest nytta av från studierna?

- Att jag lärde mig skriva journalistiskt och fick en förståelse för hur man använder ingresser, rubriker, bilder m.m. tillsammans. Att hitta grejen och lyfta fram den på bästa sätt helt enkelt.

Tillabaka till toppen