Sundsvall i Sverigetoppen för studenter

Spara favorit 26 aug augusti 2016

6 av 33 studentstäder klarar av att tillhandahålla studentbostäder enligt Sveriges förenade studentkårer. Sundsvall placerar sig i toppskiktet och är en av de sex utpekade orterna som fått grönt ljus. Redan en vecka innan skolstarten meddelar Mitthem att alla heltidsstudenter, vid Mittuniversitetet, som sökt boende har fått ett erbjudande om bostad.

Måndag 29 augusti startar läsåret för Mittuniversitetets studenter. Att få ihop bostäder är varje år en utmaning för alla städer i Sverige. I Sundsvall jobbar man i nära samarbete mellan både det offentliga och det privata för att lösa behovet och uppfylla den bostadsgaranti för studenter som Sundsvalls kommun slagit fast.

- Vi på Mitthem har haft den samordnande rollen även inför denna terminstart och trycket har varit högt. Tillsammans med våra kollegor i branschen har vi erbjudit alla som sökt bostad en plats och vi är mycket glada att vi redan innan skolstarten löst situationen för alla som omfattas av garantin, säger Marie Selin, vd Mitthem.

Universitetet har ett högt söktryck till utbildningarna och i Sundsvall har 1 225 personer antagits till en programutbildning och 440 till en kurs på campus. Till det kommer nästan lika många som läser på distans men som ibland har fysiska träffar på campus.

- Bostadsgarantin betyder mycket för universitetets attraktivitet och för studenternas möjligheter att kunna flytta till Sundsvall och genomföra sina studier. Så det är mycket glädjande att det finns en fungerande garanti, säger Anders Söderholm, rektor, Mittuniversitetet.

- Jag är väldigt stolt över att vi i kommunen även i år lyckats klara av studentbostadsgarantin. Mitthem har tillsammans med privata bostadsaktörer dragit ett stort lass för att säkerställa att garantin upprätthålls. Jag gläds över att Sundsvall växer med nya invånare och att vi kan välkomna dem på ett bra sätt, säger Peder Björk, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

Tillsammans med Sundsvall placerar sig Örnsköldsvik, Skellefteå, Piteå, Trollhättan och Karlshamn bland de sex studentstäderna som fått grönt ljus av Sveriges förenade studentkårer. Förutom grönt ljus delas det ut rött ljus ut till 11 orter på dessa orter beräknas studenterna inte erbjudas ett boende under hösterminen och gult ljus till 16 orter och där beräknas studenterna erbjudas boende någon gång under höstterminen.

Kontakt:
Marie Selin, vd, Mitthem, 070-654 12 63
Peder Björk, (S) kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall, 070-190 12 91
Anders Söderholm, rektor, 070-322 86 40

Tillabaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu