Rasism, kris och socialt arbete

Spara favorit 13 sep september 2016
Unni Espeland Marcussen, förälder till det sista offret på Utøya, föreläser på Glokala dagen i Östersund.

Torsdag den 15 september ordnas ”Glokala dagen” på Mittuniversitetet i Östersund. Där kan du bland annat höra Unni Espeland Marcussen, mamma till Andrine som blev terroristen Breiviks sista offer på Utøya.

Sedan mer än tio år tillbaka arrangeras Glokala dagen av Avdelningen för socialt arbete vid Mittuniversitetet. Huvudföreläsare är professor Masoud Kamali och Unni Espeland Marcussen.

Alla är välkomna att komma och lyssna, diskutera och reflektera över lokala sociala problem och dess globala sammanhang. Studenterna från utbildningen presenterar erfarenheter från sina fältstudier.

Tid: torsdag 15 september, kl. 9-14
Plats: Mittuniversitetet, Campus Östersund, Sal F214

Unni Espeland berättar om sina erfarenheter efter att hennes yngsta dotter Andrine Espeland Bakkene, 16 år, blev det sista offret på Utøya den 22 juli 2011.

Hon har vid flera tillfällen efteråt haft föredrag både i Norge och Sverige och Polishögskolan i Norge anlitar henne i utbildningen för att lära sig om anhörigkontakter.

– Jag kommer att tala om hur jag och familjen har valt att möta chocken, sorgen, saknaden och alla människor runt oss. Att prata om sorgen offentligt har hjälpt mig mycket. Jag känner att jag talar för alla som inte kan tala längre: min dotter och alla de andra offren. Dessutom har jag fått tala för de efterlevande, säger Unni.

Hon skriver också en bok som kommer att få samma titel som det aktuella föredraget ”Men hjartet mitt slår enno” (Men mitt hjärta slår fortfarande).

Masoud Kamali, professor i socialt arbete på Mittuniversitetet, håller ett föredrag som förklarar varför arbete mot rasism och diskriminering är en central fråga i socialt arbete.

– Rasismen har idag blivit rumsren och flyttat in i våra fina salonger och påverkar våra liv och samhällen på många olika sätt. Den dödar, förlamar, exkluderar, både direkt och indirekt reproducerar den en världsordning som gynnar privilegierade grupper och skapar globala sociala problem för andra, säger Masoud.

– Socialt arbete är en profession för mänskliga rättigheter för alla oavsett klass, etnicitet, kön, nationalitet, födelseort och andra kategorier. Som yrkesaktiva måste vi se kampen mot rasism och diskriminering i alla dess former som en av våra viktigaste uppgifter.

Jessica H. Jönsson, arrangör, Mittuniversitetet,
epost: jessicah.jonsson@miun.se