Emil Wesolowski blev Årets Rookie 2017

Spara favorit 20 mar mars 2017

Emil Wesolowski studerar fotojournalistik på Mittuniversitetet. Den 11 mars blev Emil utsedd till Årets Rookie av Årets Bild. Emil fick dessutom andra pris i kategorin ”nyhetsbild utland”.

Den prisbelönta bilden föreställer Burhan Wanis begravningståg i Kashmir 2016. Emil fick sitt pris med motiveringen: ”En mycket fin bild som ramar in och rymmer många förnimmelser: mänskligheten, våld, klaustrofobi. Det är otroligt uttrycksfullt och stämningsfullt.”

Under första året på sin utbildning hörde Emil rykten på skolan om att ingen student på Mittuniversitetet blivit nominerad till årets bild under utbildningen så han tog det som en typ av utmaning. Han tävlade och vann College Photographer of the Year – International Picture Story vilket enligt honom själv gav blodad tand när det gällde tävlingar och han bestämde sig föra att skicka in ett bidrag till Årets bild.

Emil berättade historien bakom sin vinnarbild:
- Jag var i Kashmir för att jobba på ett reportage. Andra dagen vi var där fick jag ett samtal från min fixare som berättade att Burhan Wani, en viktig person för frihetsrörelsen i Kashmirkonflikten, hade dött. Vi förstod att hans död var en stor händelse och att det skulle leda till mycket protester. Därför åkte vi tidigt nästa dag till hans hemby, där vi möttes av ett stort folkhav runt hans familjehus där hans kropp var.

Efter ett tag lyfte de upp honom det bildades ett långt tåg genom byn som bar hans kropp till byns moské. Det var packat med människor och väldigt svårt att ta sig fram. Jag visste att jag behövde få en bild uppifrån för att undvika att bara få massa ryggar och händer på bilden. Det jag gjorde var att springa ifrån vägen där begravningståget gick, klättra upp på ett skjul som var omgivet av taggtråd, lera och brännässlor vid sidan av vägen och därifrån tog jag bilden.

Just nu jobbar Emil med sitt examensprojekt i Polen, han berättade lite om det.
- Det finns en radiokanal i Polen som heter Radio Maria. Stationen drivs av en pastor som driver in pengar från lyssnarna med politiska och kristna predikan i radion. Det är en relativt stor kanal bland fattiga, de äldre och ute på landsbygden i Polen. Radio Maria stödjer dessutom ett konservativt parti i Polen, med strama aborträttigheter och väldigt katolska värderingar. Det är också det partiet som har majoritet i regeringen just nu och är styrande. Landet är väldigt splittrat mellan det gamla konservativa och det mer progressiva, som vill bli en del av västvärlden, pro-EU liberala som ofta bor i städer.

Min idé är att göra ett porträtt av de som lyssnar på Radio Maria, och göra ett reportage om deras vardagsliv i deras by, som ligger i en relativt fattig del av Polen. Man kan säga att det handlar om den politiska splittringen i Polen och de gamla katolska värderingarna.

Vi vill säga grattis till Emil och lycka till i ditt nya projekt!

Tillabaka till toppen