Ishockeyspelares rörelsemönster kartläggs

Spara favorit 3 mar mars 2017

Med hjälp av små GPS:er kartläggs just nu rörelsemönstren hos spelarna i SHL-laget HV71. Det hela är en del i ett forskningsprojekt för att förbättra rörelsemönstren och optimera spelarnas skridskoskenor.

- Tanken är att vi ska försöka få ett grepp på hur spelarna i SHL rör sig ute på isen, säger Glenn Björklund, vid Mittuniversitetet som är en av forskarna bakom projektet.

Med hjälp av antenner i taket på HV71:s hemmaarena och ett litet GPS-chip i spelarnas axelskydd samlas mängder av data in om spelarnas åkriktningar och rörelsemönster. Det hela är en del i ett forskningsprojekt som också handlar om att optimera skridskorna och skridskoskenorna.

- Skenan och skridskon har jättestor betydelse för spelaren. Spelarna kan själva inte avgöra om det är en snabb eller långsam skena. Materialet har stor betydelse och därför behöver vi objektiva data, säger Glenn Björklund.

En grundläggande frågeställning handlar om att utvärdera skridskoskenorna, vilka som är snabbast och bäst. Utifrån spelarnas rörelsemönster kan materialet optimeras - vilka skenor passar bäst för exempelvis en back eller en forward. Projektet stöds av innovationsmedel från Mittuniversitetet och har ett nära samarbete med intressanta aktörer som på sikt kan betyda att resultaten kommersialiseras.

- Ur det här kommer så mycket data som gynnar klubben. Det blir som en prestationsanalys. Det går till exempel att se om spelarna gör som tränarna säger och om deras rörelsemönster förändras mellan perioderna, säger Björklund.

Klubben HV71 hoppas att detta ska ge laget fördelar i SHL och vill använda sig av systemet säsongen ut och efter det utvärdera inför en eventuell fortsättning.

skridsko, slipning, ishockey, HV71

Utifrån spelarnas rörelsemönster kan skridskoskenorna optimeras - vilka passar bäst för exempelvis en back eller en forward.

Kontakt:
Glenn Björklund,