Östersund kan bli årets studentstad 2018/2019

Spara favorit 25 jan januari 2018

Östersund har blivit utvald som en av tre städer som tävlar om titeln Årets studentstad. Utmärkelsen ges till en stad som aktivt jobbar för att förbättra studenters situation.

– Det är jätteroligt att vi är en av tre utvalda städer som får gå vidare i processen. De senaste åren har vi gemensamt tagit krafttag för att lyfta Östersund som studentstad, säger Linus Theorell, ordförande för Studentkåren i Östersund.

– Mittuniversitetet och dess studenter i Östersund betyder mycket för utvecklingen av Östersund och Jämtland Härjedalen. Att vara med som en av finalisterna i Årets Studentstad är en seger i sig och ger oss möjlighet att visa Östersund som kunskapsstad för övriga Sverige och inte minst oss själva, säger Tobias Lundberg, utvecklingsstrateg och studentsamordnare på Östersunds kommun.

Ett starkt samarbete mellan Östersunds kommun, Studentkåren, Mittuniversitetet, Östersunds Studenters Idrottssällskap, Diös och Handelskammaren Mittsverige ligger bakom arbetet med att göra Östersund till en av Sveriges främsta studentstäder.

– Vi har bland annat påbörjat ett arbete med studentpriser på kollektivtrafiken inom och till och från Östersund. Vi har också gemensamt satsat på att utveckla Studenternas Hus som en gemensam träffpunkt för Östersunds studenter. Vi hoppas ha båda dessa satsningar på plats under höstterminen 2018, Linus Theorell, ordförande för Studentkåren i Östersund.

– Det är väldigt viktigt att studenterna, på båda campusorterna, har ett rikt och meningsfullt liv vid sidan av studierna. Vi jobbar i nära samverkan med studenter, kommun och många andra för att åstadkomma detta och det ser ut som om vårt gemensamma arbete är fruktbart, säger Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet.

Fakta: Årets studentstad
Sedan 1999 har Sveriges förenade studentkårer, SFS, delat ut utmärkelsen Årets Studentstad. Utmärkelsen ges till en stad som på ett aktivt sätt arbetar för att främja studenters situation och leverne.

Nästa steg är att en jurygrupp från SFS: kommer att besöka oss för att del av det som Östersund som studentstad kan erbjuda våra studenter.

Den 30 mars fattas beslutet om vilken stad som tar hem utmärkelsen.

Läs mer om Årets Studentstad här.

Tillbaka till toppen