Graham Potter blir professor för helt ny utbildning

Spara favorit 1 apr april 2018
Från 1 april väntar nya utmaningar för Graham Potter. Foto: Annacarin Aronsson.

OBS! Detta är ett aprilskämt! Sveriges mest hyllade fotbollstränare, Östersunds FKs Graham Potter, gör nu rekordsnabb akademisk karriär och har den 1 april utnämnts till professor i fotbollskunskap på Mittuniversitetet. Samtidigt startas också ett helt nytt magisterprogram på Mittuniversitetet med inriktning mot ledarskap inom fotboll.

– Det senaste året har jag fått många olika utmärkelser och att nu få lägga en professorstitel till övriga utnämningar känns förunderligt. Min nya roll kommer så klart att påverka min och spelarnas vardag de kommande åren, säger Graham Potter.

Det nya magisterprogrammet startar hösten 2018 och får 11 platser, vilket innebär att Östersunds FK kan placera hela sin startelva ”på skolbänken”. Graham Potter har ju själv sedan tidigare läst en mastersutbildning i emotionell intelligens, något som lagt grunden för den framgångsrika tränarkarriären.

– Vi är väl medvetna om att det finns kontroversiella inslag i den här satsningen som säkert väcker uppmärksamhet i den akademiska världen. Men, även Mittuniversitetet har inspirerats av Potters och ÖFKs förmåga att söka okonventionella lösningar på olika utmaningar, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

Graham Potter har valt sin egen väg som tränare för att skapa framgångssagan Östersunds FK och på samma sätt har Mittuniversitetet valt sin egen väg för att kunna utveckla Graham Potters akademiska karriär.

– Ansökan till den nya utbildningen öppnar idag, 1 april, och jag har instruerat mina egna spelare att söka redan ikväll – så snart premiärmatchen i Allsvenskan är avklarad. Jag har full förståelse för att Mittuniversitetet inte kan garantera att alla elva studenterna hämtas ur vår spelartrupp, men vi för just nu diskussioner om att åtminstone 3-4 platser kan vara förbehållna ÖFK-spelare, säger Graham Potter.

Frågan om Potters professur har processats i olika råd internt på Mittuniversitetet och när Graham Potter förlängde sitt kontrakt med ÖFK föll den sista pusselbiten på plats – i kontraktet finns nämligen en ovanlig klausul: Potter har förbundit sig att hålla årliga gästföreläsningar på Mittuniversitetet så länge han är kontrakterad av ÖFK

– Det är klart att det vore fantastiskt om ÖFK skulle vinna Allsvenskan och på så sätt också göra Mittuniversitetet till svenska mästare i fotboll och om det skulle bli förlust för Djurgården i kvällens premiärmatch så är vi beredda överväga om de kan få en plats på utbildningen som en sorts tröst, säger Anders Fällström.

På Mittuniversitetets Instagram ser du en filmad intervju med Graham Potter.

Tillbaka till toppen