Polens ambassadör nästan bortblåst

Spara favorit 25 maj maj 2018
Ambassadören passerade bakom väggen där luften kommer in i vindtunneln via ett filter.

Vindtunneln, den avancerade 3D-printingen i titan (additiv tillverkning), skidhjältarnas testlabb och klimatkammaren var några av de saker som imponerade på Polens ambassadör Wieslaw Tarka när han besökte Mittuniversitetet.

Landshövdingen Jöran Hägglund var ciceron när Polens ambassadör med följe besökte Mittuniversitetets forskningscenter Sports Tech Research Centre och Nationellt vintersportcentrum (NVC) fredagen den 25 maj.

Mikael Bäckström, centrumledare på Sports Tech Research Centre, visade upp hela bredden av teknikutveckling och forskning som centret bjuder på. Ambassadören blev speciellt imponerad av den additiva tillverkningen (3D print) av metall där Mittuniversitetet är ledande i Sverige och världen inom metoden elektronstrålesmältning (EBM).

Besöket i vindtunneln är en given final vid ett besök hos Sports Tech Research Centre. Här blev de nästan bortblåsta av en vind på 15 m/s.

Nästa anhalt på turen var besöket på NVC där centrumledare Kerry McGawley guidade runt och visade bland annat Guldlabbet där våra Vinter-OS-medaljörer från Pyeongchang i längd och skidskytte har tränat och testat sig.

Kerry visade också klimatkammaren där temperaturen kan ställas från +30 till -20 grader och höjden kan simuleras upp till 9 000 meter över havet.

Efter besöket på mittuniversitetet skulle de bland annat vidare till nationalarenan för skidskytte i Östersund och företaget AIM Sweden på Frösön som för övrigt är en avknoppning från Mittuniversitetet och som jobbar med additiv tillverkning på avancerad nivå.