Mittuniversitetet utbildar framtidens forskningsledare i 3D-teknik

Spara favorit 24 feb februari 2016

Forskningsprojektet ”European Training Network on Full Parallax Imaging” vid Mittuniversitetet forskningscenter STC i Sundsvall ska utbilda Europas framtida forskningsledare inom 3D-teknik. Nu anställs två nya doktorander vid Mittuniversitetet inom projektet.

Det handlar om ett fyraårigt forskningsprojekt som finansieras av EU:s Internationella samarbete Horizon 2020 som en del av Marie Curie European Innovative Training Network. Det är fem europeiska universitet, två företag och ett forskningsinstitut som tillsammans deltar i projektet där femton forskare, i början av sina karriärer, nu får en förmånlig anställning.

- Forskarna kommer att lära sig mer om ämnet, men de kommer också att utbildas i ledarskap och få lära sig att arbeta med innovationer och patent. Tanken är att skapa en bra grund för att de ska kunna utvecklas till framtidens forskningsledare, berättar professor Mårten Sjöström, projektledare vid Mittuniversitetet.  

Det som gör projektet unikt är att forskarna kommer att få fördjupa sina kunskaper inom olika tvärvetenskapliga forskningsområden, allt från synsystemet och optik till datorfotografi och bildbehandling. Det ska öka förståelsen för hur människans psykologiska och fysiologiska förutsättningar påverkar bildupplevelsen. Det är kunskap som krävs för att på ett effektivt sätt kunna utveckla nya metoder och modeller av kameror och displayer.

Mittuniversitetet anställer två doktorander som ska ingå i forskningsprojektet. De kommer att göra en del av sin utbildning utomlands på något av de andra universiteteten och industrier som ingår i projektet. Likaså kommer Mittuniversitetet att ta emot forskare från de andra parterna i projektet.

Mittuniversitetet kommer också att stå värd för en forskarskola då samtliga 15 forskare samlas i Sundsvall för att under några intensiva dagar arbeta tillsammans för att utveckla framtidens bildteknik. 

Tillabaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu