Studentprojekt skapar trygghet inom hemtjänsten

Spara favorit 30 maj maj 2017

Glömt att stänga av spisen, ramlat eller sovit dåligt? En student vid Mittuniversitetet har i ett samarbete med näringslivet tagit fram en app som ska bidra till ökad trygghet för de som har hemtjänst.

Arbetet med att effektivisera hemtjänsten och öka tryggheten för brukarna har pågått sedan hösten 2016. Då startade Sigma IT Consulting och Östersunds kommun ett projekt tillsammans för att kunna använda Internet of Things inom hemtjänsten. Martin Andersson, student vid Mittuniversitetets informatikprogram, har därefter deltagit i arbetet genom att ta fram en larmapp som är anpassad efter hemtjänstens behov. Appen ska installeras på hemtjänstpersonalens telefoner.

Regina Rosander, projektledare från Sigma, menar att samarbetet med Mittuniversitetets studenter är mycket värdefullt.
– De är självgående, vana att jobba i projekt och motiverade. När man skapar innovativa tjänster handlar ju mycket om att förstå mottagaren, därför är det viktigt med individer som förstår helheten och har kompetens att få det att hända, säger hon.

Informatikprogrammet vid Mittuniversitetet har sedan 2015 utbildning på Campus, vilket skapar möjligheter för studenterna att samverka med lokala företag.
– Och för uppdragsgivarna är det också en viktig rekryteringskanal, säger Regina Rosander.

Martin Andersson, som har utvecklat appen under en tioveckorskurs där egna innovationsidéer ges utrymme, ser stort värde i möjligheten till samarbete.
– Just samarbetet mellan näringslivet och Mittuniversitetet är en viktig del av utbildningen som ger en bra kontakt med kommande arbetsgivare. Det har varit nyttigt att se hur arbetet i verkligheten kan förändras under projektets gång.

Ta del av fler spännande projekt som studenterna har jobbat med under kursen ­– den 30/5, 31/5 och den 1/6 presenterar de sina arbeten. Presentationerna sker i hus Q, Campus Östersund, och är öppna för allmänheten. 

Kontakt
Regina Rosander, Sigma IT Consulting, tfn 070-257 58 11
Lena-Maria Öberg, examinator, Mittuniversitetet, tfn 072-581 88 02
Martin Andersson, student Mittuniversitetet, tfn 070-1473047

 

 

 

Tillabaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu