Johanna S:t Clair Renard är en av Årets alumner 2017. Här får du veta mer om hennes karriärresa från student på Mittuniversitetet till marknadschef på Humana assistans.

Johanna St Clair Renard_Årets alumn 2017.jpg

Johanna S:T Clair Renard

Namn: Johanna S:t Clair Renard
Pluggade: Turismvetenskapligt program, magisterexamen
Jobbar: Marknadschef på Humana assistans.

Vad pluggade du på Mittuniversitetet, och när tog du examen?

Jag läste Turismvetenskapligt program och tog magisterexamen år 2000.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Idag är jag marknadschef på Humana som är Sveriges största assistansbolag med 9000 anställda. Här har jag varit i fyra år och valde bolaget utifrån dess starka värderingar.

Berätta om ditt arbete.

I det dagliga arbetet arbetar jag som ansvarig för att driva vår marknadsstrategi, sitter i ledningsgruppen och har operativt arbete där jag möter kunder. Vi arbetar med förebilder och det är kul att komma nära kunderna där vårt mål är att alla har rätt till ett bra liv. Ett exempel är en tjej som har en grov CP-skada och som vill bli journalist och DJ. Vi har spelat in en film som handlar om när hon åker till Bråvalla för att krossa fördomar. Kaxigt och med glimten i ögat. Vi vill visa vilken frihet personlig assistans kan ge.

Berätta lite kort om din yrkesresa.

Större delen av mitt liv har jag arbetat inom idrotten och min stora passion är skidåkning. Jag gick skidgymnasium i Tärnaby och det var skidintresset som fick mig att välja dåvarande Mitthögskolan. Min yrkesresa har drivits av passion och glädje. De första åren arbetade jag på Talarforum som har Europas största nätverk av talare. Där hade jag flera olika roller och avslutade med att coacha seniora säljare och arbeta med internationella talare. Än idag kan jag undra hur jag endast 28 år gammal fick möjlighet att koordinera säkerhetsarbetet med Secret Service, SÄPO och Grand Hotels personal kring Bill Clintons Sverigebesök 2001. Kanske är det för att min devis alltid har varit att säga ja till nya äventyr. Sjuk roligt var det i alla fall.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag har mycket att tacka Mittuniversitetet eftersom det till stor del är tack vare ÖSIS, Studentidrottsföreningen i Östersund, som jag har hittat min karriär. Efter stort engagemang med skidåkning, forsränning och TurTelemark med mera så blev jag efter ett tag ordförande i SAIF, Sveriges Akademiska Idrottsförbund, med ca 70 000 studenter. Där har jag haft förmånen att vara ordförande i nästan tio år. Som en av tio kvinnliga ordförande av 180 ordföranden totalt i världen har jag stolt representerat Sverige internationellt både som ung, kvinna och mamma. Att vara 30 år yngre än makten och ha med sig en bebis ger viss uppmärksamhet. Uppdraget har givit erfarenhet av internationellt arbete, lobbying, idrottspolitik och jag har fått resa till många delar av världen.

Vad är roligast med ditt jobb?

Att träffa olika typer av människor och inspirera till att våga göra nya saker.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Att arbeta ideellt under studietiden gav mig möjlighet att utveckla mitt ledarskap tidigt och ett stort nätverk. Det har hjälp till genom karriären. Eftersom jag själv anställer personer idag så vet jag att det är starkt i ett CV att ha arbetat ideellt. Nyckeln för mig har varit att följa passionen, säga ja och vara orädd.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

För mig var Mittuniversitet det perfekta valet. Ett roligt program med möjlighet att arbeta med människor. Närhet till naturen och skidåkning, en lite mindre studieort så man lär känna de flesta studenter. Nytänkande. Som ordförande för Sverige Akademiska Idrottsförbund så motionerade vi på Riksidrottsmötet 2011 om möjligheten att elitidrottare skulle få möjlighet att studera på universitet. Det fanns då ingen nationell modell för dubbla karriärer i Sverige då men nu sex år senare sitter en referensgrupp och utvärderar vilka universitet som ska få bli Riksidrottsuniversitet. Där har jag ynnesten att vara med och påverka. Ta chansen du med, engagera dig och påverka.

Kan du ge tre karriärtips?

  • Följ din passion
  • Var orädd och säg ja! (Hire for attitude, train for skills)
  • Skaffa nätverk och en mentor