Januari: Katarina Ellemark

Spara favorit 27 feb februari 2017
Katarina Ellemark

Katarina är född och uppväxt i Stockholm. Hon läste svenska och statsvetenskap innan hon började på Journalistprogrammet 2002 i Sundsvall. Hon och tog en fil.kand examen i journalistik med inriktning på statsvetenskap. Idag jobbar hon som IT- och affärsutvecklingschef på Talentum.

Vad jobbar du med nu? 
Jag jobbar som IT- och Utvecklingschef på Talentum. Vi är ett mediehus med bland andra tidningar som Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media. Arbetet innebär att utveckla affärer för företaget samt drift, underhåll och utveckling av våra produkter. Det innebär även en hel del resor till huvudkontoret i Helsingfors.

Hur gjorde du för att få jobb efter studierna?
Jag började jobba på Sveriges Radio Västernorrland som nyhetsuppläsare och reporter. Efter ett år där fick jag fast jobb på LO:s tidning Arbetet som webbredaktör och flyttlasset gick då tillbaka till Stockholm.

Vad hände sen?
Väl i Stockholm fortsatte min journalistiska värnplikt på redaktioner som Svt.se, Svd.se och Dagens Samhälle. Våren 2010 rekryterades jag till Talentum, där jag är i dag. Då som webbredaktör men med ett stort ansvar för att beställa ny utveckling. Sedan 2012 har jag lämnat den dagliga produktionen och jobbar istället med affärsutveckling.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Att det är jättesvårt. Jag har jobbat här i fem år och tycker fortfarande inte att jag kan gå på rutin. Att dessutom få jobba med duktiga och smarta människor, som är experter på sina delar, och få ihop det till en helhet tycker jag är kul.

På vilka sätt kom du i kontakt med näringslivet under studietiden?
Genom den långa och korta praktiken. Jag minns även att Sundsvalls Tidning var väldigt ”bjussiga” mot oss journaliststudenter, genom att ge oss olika möjligheter. Bland annat minns jag med lite stolthet hur jag fick en text publicerad i tidningen redan första terminen. Det var också någon nätverksträff i Kupolen med bland annat TV4, ST och SVT. Fick även ett kontaktnät genom min blivande man, som är från Sundsvall, som jag träffade under studietiden.

Vilka tre karriärtips kan du ge?

  • Var förändringsbenägen – är du inte de, så bli det
  • Tro på dig själv. Gör inte du det, så gör ingen annan de heller.
  • Byt jobb. Både inom och utanför företaget. Bra både lönemässigt och för att bli oumbärlig.