Februari: Annica Gunnarsson

Spara favorit 27 feb februari 2017
februari månadens alumn

Vår alumn Annica Gunnarson bytte riktning i sin karriär och började läsa förskolelärare på distans i Härnösand. Efter examen 2014 sökte hon ett jobb som förskolelärare, 24 timmar efter hon skickat in sin ansökan var drömtjänsten hennes.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
-Jag studerade till förskollärare på distans i Härnösand. Jag tog examen i januari 2014.

Berätta lite kort om din yrkesresa 
- Under 1990-talet studerade jag till Socialpedagog på Stockholms Universitet, och arbetade därefter i grundskolan och särskolan med fokus på barns sociala färdigheter och kunskaper under ca 10 år. Att arbeta i skolan och inte vara lärarutbildad var inte så lätt. Det var inte självklart att få tid tillsammans med barnen och på fritidshemmen var resurserna knappa, så jag bestämde mig för att byta riktning. Jag provade en kort period på att arbeta på ett HVB för ensamkommande flyktingungdomar men det var inte rätt för mig. Under några år hade jag sett hur förskolan utvecklats med hjälp av läroplanen och jag bestämde mig för att söka mig till förskolan. Eftersom lärarlegitimationen införts tog jag beslutet att studera till förskollärare så att jag kunde nå mitt mål, att arbeta med lärande och de sociala kompetenserna.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
- Jag hade turen att hitta min drömtjänst på platsbanken och sökte. Inom 24 timmar från att ansökan skickats in var jobbet mitt och jag fick den lön jag ville. Där arbetar jag idag

Vad är roligast med ditt jobb? 
- Det är omväxlande och jag upptäcker och lär mig saker varje dag vilket gör att jag utvecklas. Barnens nyfikenhet och lust ger mig massor med energi. Barnen ger direkt feedback bla genom spontana kramar och underbara kommentarer så jag vet alltid om jag utför mitt arbete väl.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
- För mig passade det bra att arbeta som vikarie på ett bemanningscentrum under studietiden. Då styrde jag själv hur mycket jag ville och kunde arbeta. Det gav mig också en god inblick i min kommuns förskolor. Vid min examen hade jag vikarierat, gjort VFU eller på annat sätt besökt ca 90 % av kommunens förskolor.

Kan du ge tre karriärtips?

  • Lust och glädje; välj ett yrke där du trivs och känner dig motiverad då kommer du göra ett bra jobb.   
  • Tro på dig själv; du kan massor och du är viktig, låt det synas. Skippa Jante.
  • Våga studera; det är kul och ger fördjupad förståelse för vad vi håller på med. Dessutom utvecklas du som person.