November: Johan Carrick

Spara favorit 7 apr april 2017
Månadens alumn

Möt Johan Carrick, alumnen som halkade på ett bananskal in i elbranschen, fortsatte sin karriärresa med affärsutveckling i läkemedelsindustrin och som VD i bostadsbranschen innan han hamnade hos SOS Barnbyar som försäljning och insamlingschef.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?
Jag läste organisation och ledarskap och marknadsföring på Campus Östersund och tog examen 2005.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag är idag försäljning och insamlingschef på SOS Barnbyar och det har jag haft förmånen att vara sedan ett år tillbaka.

Berätta om ditt arbete.
SOS Barnbyar är en global federation i 134 länder vilket gör oss till en av världens största aktörer inom social omvårdnad av barn och vi gör skillnad genom långsiktiga, individ anpassade och heltäckande insatser. Vi gör det med hjälp av föräldrar, socialarbetare, lärare, läkare, givare och många fleras outtröttliga engagemang. Sedan vi startades i Österrike för 65 år sedan så har över 1,5 miljoner utsatta fått en bättre morgondag.

Vår vision är att alla barns har rätt till en familj samt skall växa upp med kärlek, trygghet och respekt.

Mitt arbete är att som ansvarig för insamlingen på SOS Barnbyar leda vår insamlingsavdelning som består av tre grupper. Dels den del som arbetar med det vi kanske är mest kända för, våra fadderskap till privatpersoner. Sedan en som bedriver försäljning via telemarketing och eventförsäljning på stan. Sist men inte minst en grupp som arbetar med företag, stora privata givare och stiftelser. Vi är ca 25 personer på avdelningen idag och under 2015 samlade vi in 350Mkr. Arbetet är otroligt varierat och som en del av en internationell federation så arbetar jag även en hel del internationellt.                                      

Berätta lite kort om din yrkesresa från student till de yrke du har idag?
När jag tog examen 2005 så hade jag gärna stannat i Östersund men tyvärr var jobbsituationen då inte den bästa. Det gjorde att jag flyttade ”hem” till Stockholm. Där halkade jag på ett fantastiskt bananskal. Min vän Peter hade läst om entreprenören Stefan Krooks (grundare av bl.a. Clocalnet) ide att starta ett elbolag där all avkastningen skall gå till välgörenhets organisationer. Peter hade då mailat Stefan och sagt att han gärna hjälpte till och skulle in och träffa Stefan och drog med mig. Stefan fick nys om att jag under tiden i Östersund jobbat på Svenska Dagbladets telemarketing avdelning, likt många andra studenter, och frågade mig om jag inte skulle likt Peter se om det gick att sälja el på stan. Sagt och gjort så testade vi och det gick förvånansvärt bra. På hösten 2005 fick jag då uppdraget att växa GodEls (då var vi ca 5 personer) säljavdelning och vi byggde upp den till att bestå av 160 säljare i 17 städer runt i Sverige. Vi hade en fantastisk resa från de 650 kunder som fans i kundbasen när jag och Peter började 2005 till de 77 000 vi hade tre år senare. Jag gjorde då en ”paus” från GodEl och testade att arbeta med affärsutveckling i läkemedelsindustrin och som VD i bostadsbranschen men kom sedan hem till GodEl igen 2010 då som försäljning och marknadschef. När jag för ett år sedan tog steget till ännu en ”paus” så har GodEl 95 000 fantastiska kunder och vi hade delat ut 45 Mkr till sju stycken ideella organisationer, bland annat SOS Barnbyar. GodEl har utöver detta blivit utnämnt av Sveriges konsumenter till det grönaste och hållbaraste varumärket i elbranschen inte minder än sex år i rad. När frågan sedan kom från SOS Barnbyar om att ta steget fullt ut till dem så kände jag att det var en för kul utmaning för att tacka nej.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Det roligaste och mest inspirerande är självklart att se skillnaden arbeta gör för de mest utsatta barnen. Att sedan få arbeta med fantastiska och über smarta kollegor gör inte saken sämre. Att arbetet är så diversifierat är otroligt inspirerande. Ena dagen består det av att arbeta i internationella styrgrupper och andra dagen planera försäljningskampanjer med några av Sveriges största konsumentföretag. Vi är dessutom en ganska liten organisation i Sverige personalmässigt, ca 50personer, så vi behöver arbeta agilt vilket medför att jag får vara med i det mesta vi gör på ett eller annat sätt. 

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag och några vänner startade en klubb via kåren och sökte då sponsorer för att få det att gå runt, så där blev det många diskussioner med framförallt företagen i Åre. Sedan minns jag att några företag och framförallt Deloittes anordnade träffar och likande. Men då jag definitivt inte är lagd för att bli revisor, inget fel på revisorer, så hoppade jag över dem. Sedan arbetade jag på ett mängd ställen under studietiden för att få en slant över så jag kunde åka mer skidor (är en aning skidgalen). 

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Nyttan jag har haft av studierna skulle jag säga mycket handlar om mentaliteten på studenterna som var där. Då Östersund har ett enormt plus genom möjligheten av att kunna vara i fjällvärlden så får du också en viss sorts människor som söker sig dit. Där var mentaliteten att inget var omöjligt och livet är mer än bara böcker så blev det naturligt att det angreppsättet har satt sig. Att verka i en mindre ort som Östersund gör också att du som student ibland måste skapa ditt eget jobb och starta eget vilket gör att den entreprenöriella andan är stark och självklart får ringar på vattnet.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Utöver att fått en examen från ett bra universitet, när jag började var det dock fortfarande en högskola, så har jag fått vänner och erfarenheter för livet. Möjlighet att kombinera friluftsliv och skidåkning med studierna gjorde det till det absolut bästa platsen för mig. Så det kommer väl extremt naturligt att jag varmt rekommenderar alla att läsa på Mittuniversitetet.

Kan du ge tre karriärtips?
Har egentligen bara ett och det har jag snott från en vän i Östersund som en gång utryckte: Tänk int, bar gjört, det blir ball!

Så är mitt tips är ta inte allt på så enormt sort allvar och du kommer garanterat missa alla skott du inte skjuter, så skjut på!