Juni: Sindre Klepp

Spara favorit 12 dec december 2017

Från att plugga Industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall till att idag vara designchef på Sunski i San Franscisco. Läs om Sindres spännande karriärresa.

Vad pluggade du på Mittuniversitet (Mitthögskolan), och när tog du examen?

Jag pluggade industridesign i Sundsvall och tog min examen 2010.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag arbetar som designchef för ett företag som heter Sunski i San Francisco i Kalifornien. Vi designar, utvecklar, producerar och säljer solglasögon. Jag har frilansat för företaget sedan 2014, och fick 2016 frågan om att börja på heltid. Så jag började i januari 2017. 

Berätta om ditt arbete!

Det är väldigt krävande, eftersom jag är den enda designern i vårt team men ansvarig för mer än bara produktdesign. Jag är bland annat med i strategiska affärsbeslut. Jag fungerar även som Art director för enskilda photoshoots, både lifestyle shoots och produktfotografering, och är ofta involverad i en del grafisk design som huvudsakligen används på websidan och till nyhetsbrev. Men mitt huvudsakliga fokus är fortfarande produktdesign. Så jag använder mycket av min tid till att designa och utveckla nya solglasögon, utforska CMF-möjligheter, jobba med nya produktstrategier och att bevaka produktutveckling och produktion. Jag var i våra fabriker i Kina i maj senast för att jobba med nästa års kollektion och ett speciellt projekt vi ska lansera till hösten.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till det yrke du har idag).

Jag är inte säker på om jag klarar att fatta mig kort här, eftersom jag har haft en sådan lång och varierande resa. Jag började som praktikant på en designstudio i Santa Barbara som heter Lifestyle design medan jag fortfarande pluggade på Miun. Efter praktiken kom jag tillbaka till Miun för att plugga sista året. Medan jag skrev mitt exjobb sökte jag nya praktikplatser i USA, eftersom jag kände att det var en större marknad för designer där än i Skandinavien. Jag tror jag skickade ansökningar till runt 170 olika designföretag. Jag fick svar från ca 15, varav 7 var intresserade, och hos 2 gick jag vidare till Skypeintervju. Jag fick ett erbjudande om en sommarpraktikplats på en designstudio som heter Curve ID i Manhattan i New York, så jag packade mina saker när jag var klar med studierna och flyttade till  Brooklyn.  

När praktiken var slut ringde jag min tidigare chef i Santa Barbara och frågade om de behövde folk – och det gjorde de. Jag lade nästan alla mina pengar på en flygbiljett till Santa Barbara, i stället för att ta flyget tillbaka till Norge som jag egentligen skulle ha gjort. En god vän och kollega i Santa Barbara lät mig sova på hans soffa i nästan två månader innan jag hade råd med en egen lägenhet.

Efter två väldigt intensiva och otroligt lärorika år hos Lifestyle design i Santa Barbara fick jag ett jobberbjudande på ett lifestylemärke som heter SOL Republic i San Francisco, som producerar hörlurar och audioprodukter. Här jobbade vi med att designa och utveckla en  mängd produkter inom personlig audio, inklusive allt av förpackning och tillbehör. Jag var ofta i Kina för att kontrollera produktionen och för att utveckla produkterna. Vi vann även en del designpriser för våra produkter, bland annat Red Dot, IDSA och CES innovation award.

Efter lite mer än två år på SOL bestämde jag mig för att försöka starta eget som frilansare. I början var det ganska läskigt att inte veta när man skulle få nästa lön, men det visade sig gå väldigt bra. Efter det att mitt första projekt för en kund i Salt Lake City, Utah var färdigt, fick jag en förfrågan av ett företag som heter Matter, en designstudio i San Fransisco, om att leda ett projekt för en av deras kunder. Under tiden jag jobbade för Matter fick jag ett mejl från ett nytt team som hörde till Google [x] - Googles ’hemliga’ avdelning. De sökte efter frilansdesigner för ett team som skulle ledas av duon Mike&Maaike. Jag tackade ja och befann mig plötsligt i samma byggnad som hyperintelligenta ingenjörer från MIT och Stanford. Det var en ganska märklig känsla, men också väldigt coolt. Under min tid på Google var jag delaktig i flera olika projekt. De två projekten jag jobbade med som är offentliga var Project Wing och Daydream. Under en konceptutvecklingsdel av Project Wing fick jag och två  kollegor hålla en presentation för Sergey Brin, en av Googles grundare. Det kändes ganska overkligt att sitta bredvid Sergey och att visa fram skisser på olika koncept vi hade tagit fram. Han lovordade skisserna och koncepten, så Mittuniversitetets skissteknik kom till stor nytta den dagen!

Efter att ha jobbat på Google ett tag fick jag ett annat jobberbjudande från en norrman, Per Ivar Selvaag, som drev sin egen designstudio i Berkeley. Pers har en bakgrund inom transportdesign och är ansvarig för bland annat Peugeot Onyx-konceptet 2012 och BMW:s nya 4-serie. Företaget han drev i Berkeley hette Montaag, och de gjorde en massa spännande projekt inom consumer product-, bil- och båtindustrin. Mitt första projekt där var att leda ett projekt inom interiördesign och ta fram ett koncept för Lexus. Jag jobbade också med ett 120- fots Trimaran-koncept för en kund under min tid på Montaag.

Jag har även jobbat frilans för andra kunder under de senaste åren, och undervisar i skissteknik på CCA (California College of the Arts) i San Francisco sedan 2015.

2016 fick jag ett erbjudande av Sunski som var för bra för att tacka nej till. Så det har varit en lång, men otroligt spännande resa hittills.  

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Det viktigaste tror jag var att tacka ja till dåligt betalda jobb och att göra det som krävdes för att få erfarenhet. Jag tillbringade över ett år totalt med att sova på soffor och madrasser på golvet med dålig lön och flera års hårt jobb. Jag tror att villigheten att offra en del för att komma dit man vill är otroligt viktig. Och man måste inse att direkt efter studierna har man liten eller ingen arbetserfarenhet, så man måste absorbera allt man kan från mer erfarna personer i sin bransch. Steg för steg så klättrar man då upp. Även om det bitvis är tungt. Det är en annan arbetsmarknad i USA än i Skandinavien, men jag tror att principerna för att etablera sig är relativt lika. Ett konkret tips till designer är att våga visa fram sitt arbete. Gör en hemsida, lägg ut din portfolio på Behance och Coroflot. Även om det kanske inte är de bästa projekten idag kan man då uppdatera eftersom man har bättre och bättre projekt att visa fram. Och är man flitig att uppdatera den kan den en dag se väldigt professionell ut och leda till nya jobbmöjligheter. Väldigt många företag ser efter nya kandidater på portfoliowebbsidor som Behance.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Jag tror att något av det coolaste är flexibiliteten jag har idag. Om jag har en idé, så behöver jag inte fråga någon om tillåtelse att testa den. Jag bygger bara en CAD-modell och skriver ut den på en 3d-skrivare för att testa den. Folk reagerar generellt alltid bättre på fysiska modeller, även om skisser och renderingar kan vara imponerande i sig. Jag gillar också att jag kan vara med och styra hur företaget går, eftersom jag är med i de strategiska besluten. Jag försöker att införa en kreativ vinkling på alla aspekter av att göra affärer, något jag tror att alla företag har en fördel av.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Vi jobbade bland annat med KAN och Nordic Gym under studietiden. Det var coolt att jobba med ett företag och känna på hur det är att hålla en presentation för en kund. Vi hade också kontakt med IDAG studio i Sundsvall, som ofta kom över till våra lokaler, antingen som föreläsare eller bare för att snacka lite. Det var alltid coolt att lyssna på deras erfarenheter från arbetsmarknaden.  

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Väldigt stor. Speciellt alla ‘verktygen’ vi lärde oss, som Photoshop, Illustrator, Keyshot, CAD- program osv. Även skissteknik och presentationsteknik är väldigt viktigt för mig idag. Jag har utvecklat kunskaperna efter min examen, men grunden lades under min studietid.  

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Det var en väldigt lärorik och spännande tid. Jag tänker ofta tillbaka på den tiden och saknar mycket därifrån, speciellt goda vänner. Jag har fortfarande bra kontakt med många, och har flera gånger haft besök av kompisar från studietiden. En bra kväll på kårhuset var också alltid kul. När det var en bra fest där, så var det en otroligt bra stämning bland alla studenterna. Jag gillade att universitetet inte var så stort, så att man kunde lära känna de flesta som studerade i Sundsvall.

Kan du ge tre karriärtips?

  1. Jobba hårt och var trevlig. Världen är mindre än man tror och om man jobbar hårt och är trevlig mot folk så kommer det att vara en stor fördel en dag.
  2. Var inte rädd för att pröva saker och ting. Jag känner många som stannar kvar i jobb de inte trivs med, bara för att de är bekväma och rädda för att prova något nytt. Var inte rädd för att kasta dig i något du inte kan något om. Man lär sig alltid fortare än man tror och det är det bästa sättet att utvecklas. Är man för bekväm innebär det att man inte lär sig något nytt.   
  3. Skaffa dig en mentor. Att ha en mentor eller rådgivare som har mer erfarenhet än vad du själv har är en otroligt viktig resurs. Jag har haft flera under min studietid och i min karriär som har hjälpt mig att komma dit jag är idag. Och om du kan i framtiden, så försök hjälpa andra att komma framåt i sin karriär. Det är otroligt inspirerande och givande att kunna ge hjälp och råd som andra kan dra nytta av.