I februari möter vi ekonomalumnen Anna Ottosson Blixth. Parallellt med att Anna tävlade för alpina landslaget, utbildade hon sig till ekonom vid Mittuniversitetet. För er som är nyfikna på att höra mer om Annas erfarenheter så kommer hon att hålla en frukostföreläsning på Campus Östersund i samband med Framtidsmässan 1 mars.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 
Jag pluggade på Skiduniversitetet i Östersund till och från efter jag slutade gymnasiet 1996. De sista två åren av min alpina karriär pluggade jag ungefär 50%, både sommarkurser, vanliga och distanskurser. Tog en fil.kand i företagsekonomi 2007 i Östersund.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Nu jobbar jag på Almi Företagspartner som affärsrådgivare. Här har jag jobbat sen strax innan årskiftet.

Berätta om ditt arbete.
Almi jobbar med tre områden; riskkapital, lån och rådgivning. Min roll är att vara rådgivare till företag som är under tillväxt. Det kan till exempel vara ett företag som vuxit mycket i omsättning men lönsamheten eller organisationen har inte hunnit med. Där kan jag vara ett stöd i processen. Jag jobbar även med Almi´s mentorprogram där företagare kan få möjlighet att ha kontakt med en erfaren mentor under ett år. Jag jobbar även med andra insatser där företag eller företagare i grupp får lära sig mer om olika områden och dela med sig till varandra av sina erfarenheter. Det känns väldigt roligt att kunna stötta och coacha företagare att utveckla delar av sig själv och sitt företagande ett steg på vägen mot att bli ett lönsamma och hållbara.   

Berätta lite kort om din yrkesresa från student till det yrke du har idag:
Jag tävlade i det alpina landslaget mellan 1993-2007. Därefter började jag jobba som marknads- och hälsostrateg inom företagshälsovård. Jag ahr varit delägare i företag som jobbade med konferens- och företagsevenemang/resor, jobbat som idrottslärare, varit expertkommentator i Vinterstudion på SVT samt jobbat som verksamhetsledare på Peak Innovation. Peak Innovation jobbar med innovation inom sport-, turism och friluftsbranschen.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag var aktivt ute och sökte efter företag och personer som var aktiva inom de områden jag såg som intressanta för mig att börja jobba inom. När jag sedan började jobba har jag varit noga med att alltid utveckla mig själv och våga kliva av något som kanske fortfarande är kul och som är tryggt för att testa något nytt.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Att få jobba med människor och deras utveckling. Bakom varje företag står det människor och utvecklas dom så utvecklas företagen.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag hade inte så mycket kontakt med arbetsmarknaden under den tiden. Kanske främst för att jag inte hade tid då jag var fullt aktiv med min alpina karriär men också för att det inte erbjöds inom utbildningen i så stor utsträckning.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Framförallt är det en nytta att kunna visa på att jag har haft en kapacitet att bedriva studier samtidigt som en elitidrottskarriär. Och självklart specifika kunskaper inom de ämnen jag läst.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
För mig var det väldigt bra att det gick att kombinera studierna med skidåkningen.

Kan du ge tre karriärtips?
         1. Våga utveckla dig själv!
         2. Skapa goda kontakter med människor. Det är dom som kan vara vägen in till ditt drömjobb!
         3.Tro på dig själv och din förmåga, då gör andra det!

För dig som vill höra mer om och av Anna, anmäl dig till frukostföreläsningen 1 mars här.