Möt Märit Andersson, alumn från Turismprogrammet vars resa gick från Östersund via Björkliden och cateringbranschen till Mornington Hotel Group.

Månadens alumn januari2017

Vad pluggade du på Mittuniversitetet, och när tog du examen?

Turismlinjen. Jag har faktiskt aldrig tagit ut min examen, men jag slutade i januari 1996, efter 3,5 år i Östersund.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

På Mornington Hotel Group AB. På Mornington har jag varit sedan 2000.

Berätta om ditt arbete.

Jag är Vice VD vilket innebär att jag är operativt ansvarig för våra två hotell Mornington Hotel Bromma AB och Mornington Hotel AB och deras olika verksamheter.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till det yrke du har idag).

Direkt efter skolan, eller egentligen innan jag skrev klart den sista tentan, flyttade jag upp till Björkliden där jag var marknadsansvarig i ett par år på Björklidens Fjällanläggningar. Därefter flyttade jag hem till Stockholm och började på ISS Catering AB där jag hade ansvaret för tre av deras restauranger och större kontrakt. År 2000 började jag som Hotellchef på Mornington Hotel City, blev sedan Hotelldirektör på Mornington Hotel Bromma, startade upp Mornington Health Club och Mornington Education och jobbar sedan augusti som Vice VD för Morningtin Hotel Group.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Sista terminen satte jag upp en plan för vad jag ville göra och började helt enkelt att söka en massa jobb. Drömjobbet då hittade jag 20 mil norr om Polcirkeln.

Vad är roligast med ditt jobb?

Att det är så omväxlande och att vi har en företagskultur som kräver att det ständigt sker en utveckling och förbättring. Vi lutar oss aldrig tillbaka utan vill alltid prestera. Mina dagar består av arbetsledning, gästkontakt, att snoka upp nya trender, produkter, tjänster och miljöer som kan fungera hos oss. Jag träffar samarbetspartners och kunder, planera och håller i renoveringsprojekt och utveckling, jobbar med analyser, effektivitet och lönsamhet. Jag arrangerar även och är med på träningsläger,kurser och håller träningpass i Mornington Health CLub. Jag drivs av och älskar den pulserande miljön som ett hotell innebär och att få träffa så mycket spännande människor både bland gäster, samarbetspartners, kollegor och medarbetare. Nu har vi precis satt igång bygget av 99 lägenheter för långtidsuthyrning. Jag tycker verkligen att jag har världens bästa jobb.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag jobbade extra på hotell och restauranger i Storlien, på Öland och i Stockholm under framförallt sommar och lov.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Stor. Framförallt har det gett mig en säkerhet, en förmåga att analysera och argumentera och att förstå sammanhang bättre. Sen har jag ju fått ett kontaktnät med spännande och härliga människor på köpet.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag stormtrivdes från dag ett. Fantastisk miljö, mysig stad med nära till allt, väldigt mycket trevliga, modiga, ödmjuka och inspirerande människor också förstås närheten till fjällen.

Kan du ge tre karriärtips?

  1. Var ständigt nyfiken och låt dig inspireras och upptäck förebilder i hela samhället, bland yngre, jämngamla, äldre, olika nationaliteter, osv.
  2. Ta tid till reflektion och försök att sträva mot att alltid vilja utveckla, lära dig mer och våga förbättra och förändra det du gör och HUR du gör olika saker. Var inte rädd för att misslyckas, ta med misslyckanden som en lärdom och berätta om dem.
  3. Hitta triggers, eller bara bestäm dig för att gå in i varje ny dag och i varje nytt projekt eller ny utmaning med en härlig energi, Låt aldrig andra dra ner ditt humör (och framförallt, skyll aldrig ditt agerande på andra), du bestämmer själv hur du vill må och hur du vill vara och uppträda.