I maj möter vi Mikael Frisk, alumn från Industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?

Jag pluggade Industridesign i Sundsvall och tog examen 2014

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag är frilansande produktdesigner (42 Creative Studio) med fast kontrakt för ett Tyskt företag som heter WeMakeThings som har ett flertal varumärken, framförallt inom cykel och actionsportmarknaden. Tidigare jobbade jag för samma företag men på plats i Köln, Tyskland. Jag försöker också ta på mig små grafiska jobb och föreläsningar när jag har tid.

Berätta lite kort om din yrkesresa och ditt arbete idag.

Idag är jag huvuddesigner på WMT för två varumärken och designar produkter för totalt 7-8 varumärken. Min resa dit har varit krokig. Det började med att jag var en arbetslös 20-åring som av en slump bestämde mig för att, utan någon som helst kunskap, starta företag i cykelbranschen. Efter att ha drivit företag i några år insåg jag att det var produktutvecklingen som intresserade mig och inte själva företagandet eller att i slutändan sälja produkten. Igen var det slumpen som avgjorde när en familjemedlem tipsade mig om Industridesignutbildningen på Mittuniversitetet. Jag hade ingen aning att den typen av utbildning fanns och jag sökte in direkt.

Eftersom jag var självlärd inom produktutveckling så hade jag kunskap inom vissa praktiska delar sedan tidigare men samtidigt hade jag stora hål i mina kunskaper kring design och utvecklingsarbetet. På Mittuniversitetet lärde jag mig framförallt en pålitlig process för att ta fram bra produkter och tjänster, det som tidigare för mig varit mer eller mindre ”på chans” fanns det nu en modell för.

Jag satsade allt på att få ett bra exjobb med förhoppning att fortsätta jobba med det företaget efter. Jag började direkt söka jobb efter min examen och samtidigt som mitt exjobbs-företag, precis som jag hoppats och satsat så hårt på, erbjöd mig att fortsätta med det projekt jag påbörjat fick jag ett samtal från Köln, Tyskland med erbjudande om att bli produktdesigner in house. Jag tackade naturligtvis ja till in house jobbet och packade mina väskor. Jag jobbade in house på huvudkontoret i Tyskland lite över ett år innan jag förhandlade fram mitt nuvarande kontrakt och har nu jobbat snart två år som frilansande (produkt)designer.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Det jag lärt mig är att det gäller att ta de chanser man får visa vad man kan när man har möjlighet. De flesta arbeten jag fått har varit på det sättet. T.ex. fick jag mitt jobb som grafisk designer genom att börja som handledare, men jag såg chansen att visa mina färdigheter inom grafisk design och fick senare jobb inom det.

Första tiden i Tyskland tjänade jag ganska lite pengar men jobbade väldigt mycket. Jag såg till att, när jag hade chansen, överprestera och ge företaget mer än de frågat om och i slutändan ledde det till att de inte ville förlora mig vilket idag har gjort det möjligt att arbeta som jag gör hemifrån Sverige.

Vad är roligast med ditt jobb?

Att det är högt tempo och hela tiden nya projekt och utmaningar. Jag älskar också känslan av att se en ny prototyp för första gången och att se någon jag inte känner använda den slutgiltiga produkten. Jag har också fått möjlighet att resa till platser jag aldrig skulle ha fått uppleva annars.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Under studietiden hade vi ett flertal projekt direkt mot företag, bl.a. gjorde jag min praktik på Electrolux designavdelning i Stockholm och mitt exjobb med Scott Sports i Schweiz. Jag jobbade också extra med grafisk design för Sundsvalls Kommun under det sista året av mina studier.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Jag har nytta av det jag lärde mig under min studietid hela tiden. Det uppenbara är naturligtvis det jag lärt mig om produktutveckling, men minst lika viktigt är t.ex. hur naturligt det nu är för mig att stå och prata/presentera inför en grupp människor efter att ha gjort det så ofta på utbildningen.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Att studera på Mittuniversitetet var något av det roligaste jag gjort. Det är få gånger i ens vuxna liv man får umgås och skapa relationer med så många likasinnade människor. Det är en tid jag aldrig kommer glömma och som jag är glad att ha fått uppleva.

Kan du ge tre karriärtips?

  1. Gör något du tycker är roligt, du spenderar majoriteten av din vakna tid på jobbet så att må bra och tycka att ditt arbete är roligt är, i mina ögon, viktigare än något annat.
  2. Säg ”Ja”. Får du en chans att göra något nytt, speciellt i början av din karriär, så var inte rädd för att ta chansen. Tycker du dig inte ha tillräcklig kunskap? Du lär dig. Är det en stor livsomställning? Du kommer ångra dig om du inte tar chansen.
  3. Ge det lilla extra. Kom ihåg att om du följt mina två första råd så har du nu, eller söker/har en plan för att få, ett roligt jobb som dessutom är spännande och utmanande. Det enda som är kvar är att visa varför du är oumbärlig. Skickar du in din portfolio eller CV se till att det är riktigt bra, har du precis börjat på ditt drömjobb, visa att de tog rätt beslut. Ett personligt driv är allt och ger du hela tiden det lilla extra kommer du garanterat att lyckas.