I mars möter vi Fredrik Hammargården. Fredrik började ekonomprogrammet i Sundsvall, men hade så många idéer som han ville förverkliga att studierna fick ett hastigt slut. För Fredrik var Miun Innovation en språngbräda till arbetslivet och idag fyra år senare har han startat och drivit fyra företag, samt provat på oräkneliga andra projekt och idéer på vägen.

Månadens alumn mars 2017
Fredrik Hammargården

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 
Jag pluggade ekonomi i Sundsvall i 6-8 månder kanske innan jag slutade.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag arbetar idag som VD på Nordic Digital Solutions, här har jag arbetat i ca 2,5 år.

Berätta om ditt arbete.
Vi utvecklar en teknisk plattform för att hjälpa företag att kommunicera mer effektivt. Som i alla start-up företag så utvecklas rollen konstant. När jag började så var företaget ett litet lokalt bolag i Sundsvall, direktiven till mig var att göra vad jag vill. Nu 2,5 år senare så har vi växt med 2-300 % per år och jobbar nu med den första internationella kunden. Rollen idag är sälj och organisationsutveckling.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)
Jag pluggade ekonomi och fick en fråga av Sara Zetterberg om jag hade någon idé att genomföra (som då arbetade på MIUN Innovation). Som många så går man runt och tänker på olika idéer, det har jag alltid gjort, så jag svarade ja.

Någon månad senare hade jag slutat studera och nu ett par år senare så har jag startat och drivit 4 företag, säkert 10 projekt/idéer och försökt med mycket som aldrig genomfördes.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag har nog alltid haft ett öra mot arbetsmarknaden. Direkt efter mina studier så har jag dagligen haft möten med andra företagare och sålt mina idéer och visioner. Många har varit med och stöttat mig i det, både vänner, bekanta, andra företagare och rådgivare. Succesivt så lär man sig hur man ska bygga värden för andra, för det är allt vad det handlar om i min värld.

Vad är roligast med ditt jobb? 
Att arbeta tillsammans med mina duktiga kollegor och mot en gemensam vision är det jag brinner för. Ett företag är en lagsport där allas insatser är helt avgörande, både vad vi fokuserar på och hur vi ser på utmaningar.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Under min (korta) studietid så hade jag nog inte så mycket kontakt med arbetsmarknaden. Jag gick in i studierna 100% och var på skolan från morgon till kväll. Jag ville lära mig allt gick igenom varenda sida i böckerna de rekommenderade.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
MIUN och MIUN Innovation var startskottet till mitt arbetsliv vilket var nog så bra investering för min del. Lärandet är däremot något som alltid fortsätter. Det är alltid något mer man kan läsa för att utvecklas som person. 

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag trivdes mycket bra. Det är många drivna, duktiga och intressanta personer som pluggar och jobbar på MIUN. Många som jag har en relation med än idag.

Kan du ge tre karriärtips?
1. Fortsätt lära dig nya saker. Vissa böcker, föreläsningar och personer har fullständigt förändrat mitt liv.
2. Jobba mot visioner och målsättningar som du även brinner för. Då kommer det bli lättare att lägga ner mer energi på uppgiften och kommer inte kännas som lika stort jobb vilket leder till bättre resultat. Vissa menar även att det leder till minskad risk för utbrändhet som är en kraftigt ökande risk i vårt samhälle.
3. Ha tid för att slappna av och vila upp dig. Både fysiskt och mentalt. Sova bra och äta rätt. Det är hygienfaktorer som är helt avgörande, tänk på att det inte är ett 100 meterslopp utan ett maraton på 60 år.