November: Linus Eriksson

Spara favorit 7 nov november 2017

Linus studerade Idrottsvetenskap på Mittuniversitetet och tog examen 2014. Redan under sin studietid kom han i kontakt med Östersunds FK och började träna deras ungdomslag. Idag jobbar han som målvaktstränare i ÖFK.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? (campus Sundsvall, Östersund eller distans)

Jag studerade Idrottsvetenskap på Mittuniversitetet mellan 2011-2014

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Idag jobbar jag som målvaktstränare i Östersunds FK, jag har varit anställd sedan Januari 2015.

Berätta om ditt arbete.

Som målvaktstränare ansvarar jag för att förbereda och utveckla målvakterna för att prestera på kort och på långt sikt. Jag har även ett ansvar att samarbeta med de övriga tränarna om hur vi kan utveckla laget både på planen hur vi spelar men också hur vi kan bli bättre på olika nivåer vid sidan av planen.       

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till det yrke du har idag)

Direkt när jag flyttade upp till Östersund för att studera kom jag i kontakt med ÖFK och började träna deras ungdomslag, jag jobbade även extra som vaktmästare i föreningen på somrarna. Ett halvår efter avslutade studier fick jag en förfrågan om att börja jobba på heltid i klubbens seniorlag.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Som jag nämnde i frågan ovan var jag egentligen i kontakt med den arbetsmarknaden jag ville till mer eller mindre hela tiden under mina studier. Vilket givetvis underlättade för mig att få ett jobb inom min bransch så snabbt efter avslutade studier.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Det jag trivs allra bäst med i mitt jobb är möjligheten att jobba med att utveckla människor och hela tiden ha ett fokus att uppnå ett mål som grupp. Att varje dag och vecka gå till jobbet med en tydlig uppgift, att bli lite bättre i kommande match än vad vi var i den senaste vi spelade.

Sedan har den här sommaren och hösten med Europaspel varit en fantastisk upplevelse. Att få möjligheten att jobba med det jag gillar allra mest på en så hög nivå och med ett så stort stöd och intresse från hela staden har varit ett privilegie!

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag visste redan när jag började studera att jag ville jobba med fotboll. Så jag jobbade extra som ungdomsledare och även som vaktmästare för ÖFK. Jag utbildade även mig via Svenska fotbollsförbundets tränarutbildningar för att få de specialutbildningar jag behövde. Sedan så valde jag att skriva min C-uppsats och fördjupningsarbete mot fotboll och målvakter, i den så vände jag mig mot elitföreningar och skapade där ett stort kontaktnät som jag har nytta av idag! Jag valde även att förlägga mina praktikperioder i olika föreningar i Allsvenskan och Superettan för att få en känsla av vad som krävde och hur det var att jobba med fotboll på den nivå som jag siktade mot.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Jag skulle villa säga att allt jag studerade på det Idrottsvetenskapliga programmet gav mig den teoretiska kunskapen som krävdes för mitt arbete. När jag sedan har jobbat har jag fått hitta sätt att applicera den kunskapen i praktiken. Men utan min utbildning hade jag aldrig varit där jag är idag.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag uppskattade det verkligen! Ett ganska litet och kompakt Universitet som gör att man kommer väldigt nära både klasskamrater och lärare Jag fick möjlighet att hjälpa till vid studier för att jag visade framfötterna under studietiden, vilket jag tror är svårare på ett större universitet. Vi var en mindre klass som jobbade väldigt tight tillsammans, vilket gjorde att man kunde dela ambitioner och stötta varandra under studietiden, några av dessa är idag mina allra bästa vänner! Att det är en liten stad anser jag också gynnar studenter i Östersund, det har alltid vara lätt att komma i kontakt med företag och föreningar för de som har velat komma i kontakt med arbetsmarknaden vid sidan av skolan.

Kan du ge tre karriärtips?

  1. Nischa din utbildning mot det du vill göra, jag gjorde flera arbeten och även min C-uppsats om målvaktsträning. Om du kan, hitta vad du vill göra tidigt under utbildningen, så du slipper få panik när det närmar sig slutet.

  2. Jobba extra vid sidan av skolan inom ditt område! Ta möjligheten att testa på hur det är i verkligheten. Då är du bättre rustad till den dagen du gör din första arbetsdag, samt att du även får möjligheten att utvärdera om du valt rätt!

  3. Våga drömma stort! Begränsa inte dig från början, sikta högt och sträva efter att uppnå dina mål!