April: Anne Wigren

Spara favorit 28 jun juni 2018
Månadens alumn Anne Wigren

Medan Anne pluggade Rehabiliteringsvetenskap på dåvarande Mitthögskolan började hon att etablerade sig på arbetsmarknaden genom sin praktik och genom att vara ute och jobba som vikarie. Idag driver hon ett eget företag, Rik assistans, tillsammans med tidigare klasskamraten Maria Olsson.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? (campus Sundsvall, Östersund eller distans)

Jag läste Rehabiliteringsvetenskap på distans, Sundsvall/Östersund, och tog min examen 2003

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag driver ett eget företag, Rik assistans, sedan januari 2009 tillsammans med Maria Olsson som jag pluggade tillsammans med på Mittuniversitetet (Då Mitthögskolan)

Berätta om ditt arbete.

Rik assistans verkställer personlig assistans till personer med funktionshinder som har beviljats den insatsen. Vi är en stor arbetsgivare i Västernorrland med idag ca 200 anställda. Mitt arbete är väldigt allsidigt. Jag jobbar med kundnöjdhet och kvalitetsarbete, personalfrågor, verksamhetsfrågor, ekonomi mm. Som företagsledare nätverkar jag med andra företagare, politiker m.fl. för att driva frågor inom vår bransch. Mitt yrke handlar väldigt mycket om mötet med individen, att lyssna in behov och att möta dessa på ett proffsigt sätt och med hög kvalitet. ”Individen i centrum” är ord som följt mig från studietiden till nu, från ord till handling.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag).

Efter min examen fick jag jobb som enhetschef i omsorgen om funktionshindrade på Härnösands kommun. Det var ett fantastiskt roligt arbete där jag trivdes väldigt bra och fick använda mig av mina studiekunskaper i praktiken. Jag lärde mig väldigt mycket av att arbeta kommunalt i en politiskt styrd organisation. Jag fick utökade kunskaper om både biståndsbedömning/lagstiftning och verkställighet av insatser. Som enhetschef jobbade jag från 2003-2009 då vi startade Rik assistans AB.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag etablerade mig på arbetsmarknaden under studietiden genom min praktik och genom att vara ute och jobba som vikarie.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Roligast med mitt jobb idag är möten med människor, att göra skillnad för personer som ibland är i väldigt tuffa livssituationer samt att som arbetsgivare se andra växa/utvecklas. Att styra sin egen vardagsplanering är såklart också fantastiskt.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag jobbade extra i omsorgen och jag gjorde min praktik på socialförvaltningen.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Massor! Framför allt lärde jag mig att det inte finns några ”sanningar” utan bara en väldig massa olika perspektiv på saker. Det svart/vita övergick i grått och det ger en lite mer ödmjuk inställning till saker. Efter några år i arbetslivet med studier i ryggen är det inte ens grått längre utan ännu vagare ton. Inget blir enklare men som en av mina föreäsare alltid sa när det gällde livet efter studier: ” I’m still confused but on a higher level”

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag tyckte att det var roligt att studera men levde inte direkt något ”studentliv” då jag fick mitt andra barn under min tredje termin av studierna. Distansupplägget passade mitt liv utmärkt.

Kan du ge tre karriärtips?

  1. Ha tillit till processer. En sak i taget, allt har sin tid och det viktigaste först är bra deviser att hålla sig till tycker jag.   
  2. Ensam är inte stark, omge dig med rätt kompetenser och var prestigelös i det.  Alla är inte bra på allt men alla är bra på något, Lyssna.
  3. Var sann, hitta din drivkraft och följ den. Ha KUL!

Vet inte om det blev karriärstips eller levnadstips men för mig är det lite samma sak.